Följ Karlshamns kommun

Möt framtidens gymnasieingenjörer i hållbar energi

Pressmeddelande   •   Sep 06, 2016 14:35 CEST

Karlshamns kommuns nya utbildning till gymnasieingenjör i hållbar energi är nu i full gång. De tre eleverna - en tjej och två killar från Ronneby och Karlshamn - var redan innan de påbörjade sin utbildning efterfrågade av näringslivet.

Nu har Vägga Gymnasieskolas gymnasieingenjörer gått en månad på den ettåriga utbildningen till gymnasieingenjör. De har bland annat provat på att bygga vindkraftverk, lärt sig om hållbar energi, arbetat fram prototyper för energimarknaden, besökt Blekinge uppfinnarverkstad och hållit föredrag om energi för både företagare och Netports energikluster. Utbildningen genomförs i nära samarbete med lokala och regionala företag med koppling till energisektorn. Bland annat är Netport Science Parks energikluster med ett sextiotal olika företag och organisationer involverad både i framtagandet och genomförandet av utbildningen.

– En viktig del av utbildningen förutom energi och hållbarhet är att skapa nätverk och att arbeta och tänka som en ingenjör, säger projektledaren Magnus Göransson. 

På torsdagens Guerilla Office (i samband med invigningen av "The Beach") kommer eleverna att vara med och träffa representanter både från lokalt och regionalt näringsliv såväl som Stockholms start-up-space i form av Vasilis Mavroudis (grundare av Guerilla Ofiice). Karlshamns kommun har fått statsbidrag till att genomföra gymnasieingenjörsutbildningen under fyra års tid med fem platser årligen. Alla de som gått teknikprogrammet på någon gymnasieskola i Sverige är behöriga att söka fram till dess att man fyllt 22 år. Under året har eleverna 1/3 arbetsplatsförlagd utbildning med en egen företagsmentor och eleverna har också stora möjligheter att påverka sin utbildning.

Medierna bjuds in att träffa Väggaskolans första gymnasieingenjörer för att höra dem berätta om sin utbildning och hur de ser på framtidens energiförsörjning och ingenjörsyrke.

Datum: Torsdagen 8 september 

Tid: 10:00

Plats: Deltat på Netport Science Park i Karlshamn (Guerilla Office)


För mer information kontakta: Magnus Göransson, projektledare för TE4 på Väggaskolan i Karlshamn, mobil 0703-43 62 11, magnus.goransson@utb.karlshamn.se