Följ Karlshamns kommun

Marinarkeologisk föreläsning om sjunkna skepp

Pressmeddelande   •   Sep 27, 2018 14:07 CEST

Länsstyrelsen i Blekinge län, Karlshamns museum och Karlshamns kommun bjuder in till en marinarkeologisk föreläsning som handlar om vraket efter Bodekull, Blekinges första svenskbyggda fartyg, och de sju vrak som 2017 hittades i sundet mellan Stärnö och Boön utanför Karlshamn.

Det är med hänsyn till Karlshamns kommuns arbete med en ny detaljplan på Stärnö som frågan om marinarkeologiska utredningar blivit aktuella vid Stärnö-Boön.

2017 utförde Nordic Maritime Group på uppdrag av länsstyrelsen flera mindre marinarkeologiska utredningar i sundet mellan Stärnö och Boön utanför Karlshamn. I området påträffades hela sju vrak från olika tidsperioder och flera av vraken föreföll vara äldre än vad man tidigare trott. Dessa vrak berättar marinarkeolog Jens Lindström, VD för Nordic Maritime Group, om under nästa veckas föreläsning i Karlshamn.

Vraket efter Bodekull, Blekinges första svenskbyggda fartyg, påträffades norr om Dalarö i Stockholms skärgård år 2003. Med sitt intakta skrov och sina stående master är vraket ett av världens bäst bevarade fartyg från 1600-talet. Först under våren 2017 kunde fartyget identifieras som strussen Bodekull som sjönk med en last av bland annat mjöl i oktober 1678. Fartyget är uppkallat efter det gamla namnet för staden Karlshamn och var det första som byggdes där sedan Blekinge erövrats från Danmark. Om undersökningen och identifieringen av Bodekull berättar Dr Niklas Eriksson, som undervisar och forskar i marinarkeologi vid Stockholms universitet.

Föreläsarna kommer att avslöja spännande forskningsresultat och vad som kommit fram när man undersökt vraken. Den kostnadsfria föreläsningen hålls torsdagen den 4 oktober klockan 18-20 i Rådhussalen, Rådhuset i Karlshamn, och är öppen för allmänheten.

Kontakt: Jeanette Conradsson, planarkitekt i Karlshamns kommun, 0454-816 57 och Petra Stråkendal, antikvarie/marinarkeolog på Länsstyrelsen, 010-224 02 09.