Följ Karlshamns kommun

Krafttag mot upprepad vandalism

Pressmeddelande   •   Jun 18, 2015 12:35 CEST

Under hela våren har det nya Stenbackanavet i Asarum utsatts för omfattande skadegörelse. Under förra helgen hände det igen. Uppdragna och förstörda träd och buskar till ett värde av 100 000 kronor har fått Karlshamns kommun att nu ta krafttag mot den meningslösa förstörelsen.

Det var en Asarumsbo som i lördags morse var ute och rastade sin hund runt Stenbackanavet som upptäckte att flera träd var uppdragna och slängda på skolgården.

– Personen ringde då den före detta ordföranden i tekniska nämnden som i sin tur ringde och larmade mig, säger Ulf Ohlsson, fastighetschef i Karlshamns kommun.

Fastighetschefen ringde driftsservice och när driftsingenjör Leif Danielsson kom till platsen möttes han av en tråkig bild.

– Flera ekar och körsbärsträd var uppdragna och avhuggna vid rötterna och alla buskar var utslängda över skolgården och låg där att dö i gassande sol, säger en frustrerad Ulf Ohlsson.

Ekarna är dyra i inköp och växer långsamt. Kommunal personal på plats i helgen försökte rädda det som räddas kunde genom att stoppa träden i svarta plastsäckar med vatten i för att sedan få ner dom i jorden igen under måndagen.

– De träd vi hoppas kunna rädda ser vi inte om de överlever förrän om någon månad eller två. Det inte bara tråkigt att man går på levande växter utan också att denna meningslösa skadegörelse blir en dyr nota som drabbar skattebetalarna – även förövarna själva i slutänden, säger Ulf Ohlsson.

Den upprepade skadegörelse som under våren drabbat växtligheten vid Stenbackanavet uppgår sammanlagt hittills till drygt 200 000 kronor.

– En polisanmälan är givetvis gjord och kommunen har ett nära och utökat samarbete med polis och väktare för att få ett slut på detta. Vi kommer nu omedelbart att utöka våra larmzoner, kameraövervakningen, väktarutryckningar och göra tätare ronderingar vid Stenbackanavet, säger Ulf Melander, kommunens säkerhetsansvarige.

Han uppmanar även allmänheten att hjälpa till att hålla ett vakande öga på kommunens skolor under sommaren och kontakta kommunen eller polis direkt om man ser något misstänkt.

– Det är oacceptabelt att detta får fortgå och vi vill kunna ställa någon till svars för kostnaden, säger Ulf Melander.

För mer information kontakta: Ulf Ohlsson, fastighetschef Karlshamns kommun, 0766-18 88 88 eller Ulf Melander, säkerhetsansvarig Karlshamns kommun, 0766-18 88 78


Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.