Följ Karlshamns kommun

Kokning av vatten i Elleholm och Forsbacka till torsdag

Pressmeddelande   •   Mar 15, 2016 16:27 CET

Kranvattnet i Elleholm och Forsbacka utanför Mörrum måste kokas fram till torsdag, då förhoppningen är att alla analyser av vattenproverna som tagits ger grönt ljus.

Sedan i torsdags natt rinner vattnet i kranarna för de boende i Elleholm och Forsbacka igen efter att en vatten- och avloppsledning borrats sönder. Men det är inget vatten som går att använda utan att först koka upp det ordentligt. Prover har tagits kontinuerligt och restriktionerna släpps inte förrän VA-enheten gett klartecken.

– Vi har tagit bakterieprov på kranvattnet under både fredag, lördag, söndag och måndag och det senaste provet är analyserat och klart först på torsdag. De övriga proverna visar att vattnet är rent från bakterier men det måste av säkerhetsskäl kokas fram tills torsdag, då det sista provsvaret kommer och vattnet då sannolikt kommer att visa grönt ljus som de tidigare provsvaren redan gjort. Att det dröjer en dag extra än vad vi tidigare gått ut med beror på Livsmedelsverkets rekommendationer och att vi på VA-enheten vill vara helt säkra på att vattnet är okej innan vi slopar uppmaningen att koka det, säger Christer Martinsson, VA-chef på Karlshamns kommun.

Fram tills dess att vattnet är tjänligt igen kan de drabbade även fortsättningsvis hämta dricksvatten vid Elleholms kyrka, Mörrums bruks pumpstation, korsningen Elleholmsvägen-Svenstorpsvägen, sommarstugeområdet vid Nabben samt vid Elleholms tomatodlings utlastning.

Följ händelseutvecklingen på Karlshamns kommuns webbsida.

Vid frågor ring: Christer Martinsson, VA-chef, på telefon 0454-814 04.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.