Gå direkt till innehåll
Det finns 19 Science Center i Sverige idag och alla utom Kreativum i Karlshamn ägs av kommuner, regioner eller högskolor. (Foto: Elin Sandelius)
Det finns 19 Science Center i Sverige idag och alla utom Kreativum i Karlshamn ägs av kommuner, regioner eller högskolor. (Foto: Elin Sandelius)

Pressmeddelande -

Karlshamns kommun vill köpa och utveckla Kreativum

Kommunstyrelsen har idag föreslagit att Karlshamns kommun köper Kreativum för att tillsammans med näringsliv, kommuner och regioner inom arbetsmarknadsregionen bygga ett starkt och kreativt center som ska öka intresset för tekniska yrken.

Karlshamns kommun har under en tid fört samtal med Kreativum och dess ägare för att gemensamt hitta ett sätt att säkerställa en fortsatt utveckling. En utredning har genomförts där man bland annat har frågat hur företag i regionen ser på Kreativums roll som ett utvecklingscenter. Utredningen har visat att Kreativum är av regionalt intresse. Kreativums tjänster nyttjas av i stort sett samtliga länets för-, grund- och gymnasieskolor. Utredningen visar också att verksamheten upplevs som positiv och bidrar till att skapa intresse för naturvetenskap och teknik bland barn och ungdomar.

− Vi bedömer att Kreativums verksamhet är viktig i arbetet med att skapa intresse för tekniska yrken. Med ett offentligt ägande säkerställer vi en långsiktig och hållbar utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson (S).

Kreativum är ett aktiebolag som ägs av föreningen Kreativt & Tekniskt Forum Blekinge. Kreativum bedriver utbildning och utställningsverksamhet där man stimulerar nyfikenhet och utvecklar undersökande sinnen inom naturvetenskap, teknik, matematik och entreprenörskap. Verksamheten omfattar pedagogisk verksamhet riktad mot såväl skolelever och lärare som en bred allmänhet som även inkluderar funktionsnedsatta.

Förslaget som kommunstyrelsen nu har enats om är att det kommunala moderbolaget Stadsvapnet i Karlshamn AB köper samtliga aktier i Kreativum till ett pris om två kronor per aktie, totalt 820 kronor. Stadsvapnet gör därefter ett aktieägartillskott till Kreativum på fem miljoner kronor för att verksamheten ska kunna fortsätta. Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut i frågan den 18 december.

Efter förvärvet är genomfört är syftet att en ideell förening ska bildas under 2018 för att driva Kreativum. I den föreningen ska ett breddat ägande sökas genom andra offentliga aktörer. I bolagsstyrelsen är ambitionen att tillsätta personer som kan bidra med specifikt kunnande inom teknik, digitalisering och liknande områden. Samverkan med företag och institutioner i regionen blir en viktig del. Varje medlem ska utifrån sin medlemsandel och sitt användande av verksamheten betala en årlig medlemsavgift. 

Kontaktperson: Kommunstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson (S), mobil: 073-503 30 92

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93