Gå direkt till innehåll
Karlshamns kommun uppmuntrar grannsamverkan

Pressmeddelande -

Karlshamns kommun uppmuntrar grannsamverkan

Grannsamverkan är ett samarbete och brottsförebyggande metod mellan boende, polisen och kommunen. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet kan boende minska inbrotten med så mycket som 26 procent i ett bostadsområde med metoden. Karlshamns kommun går nu in och stöttar verksamheten.

Metoden bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende samt kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden. Därför har Karlshamns kommun beslutat att under de kommande två åren stödja verksamheten Samverkan mot brott (SAMBO) som står bakom metoden Grannsamverkan i Sverige.

– Vi i Karlshamns kommun tycker att det är viktigt att de boende i kommunen som vill göra det dom kan för att minska risken för att utsättas för inbrott genom metoden Grannsamverkan ska kunna göra det utan kostnad. Därför har vi valt att aktivt stödja Samverkan mot brott (SAMBO) och Grannsamverkan, säger Anna Sunnetoft, trygghetssamordnare i Karlshamns kommun.

Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkansområdet. De boende utbildas av polisen eller kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Via polisen eller kommunen får de boende sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktivt inom Grannsamverkan.

Kontakt: Anna Sunnetoft, trygghetssamordnare i Karlshamns kommun, på telefon 0454-810 43.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93