Följ Karlshamns kommun

Karlshamns kommun satsar på elfordon

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2015 11:13 CEST

Provåk och få matnyttig information om miljövänliga alternativa fordon under trevliga former. Under den lokala kampanjen ”Fyra gröna hjul. Eller två.” kommer personal från olika verksamhetsområden inom Karlshamns kommun under nästa vecka att stå på Stortorget för att visa upp förträffligheten med elcyklar och elbilar.

Just nu pågår den europeiska Trafikantveckan, en årlig upplysningskampanj som ska främja miljövänliga transportsätt. Som avslutning på denna vecka lägger Karlshamn in en högre växel för att öka andelen hållbara transporter och få fler att använda sig av elcyklar och elbilar bland kommunens anställda, men också för att påverka invånarna till mer miljövänliga färdmedel. Inom Karlshamns kommun och dess bolag finns numera ett flertal elcyklar och elbilar som används flitigt av medarbetarna, och nyligen köpte kommunen in en elbil och två elcyklar till Rådhuset.

– Meningen är att få de anställda att ta elcykeln kortare sträckor och elbilen inom en tio mils radie istället för att använda våra fossilbränslefria fordon. Detta främjar både hälsan och miljön och spar dessutom pengar till den kommunala kassan, säger Marika Wennberg, miljöstrateg i Karlshamns kommun.

Personalen som jobbar inom hemtjänsten i Asarum är en av kommuns mest flitiga användare av elcyklar i jobbet.

– De kommer och visar upp en av sina tio elcyklar på torget i Karlshamn tillsammans med Karlshamn Energi som visar upp en av sina elbilar, säger Per-Erik Karlsson, städchef i Karlshamns kommun.

Allmänheten kommer att ha möjlighet att få provåka både elbil och elcykel under måndag och tisdag nästa vecka då det även bjuds på annat för den intresserade.

– Jag och några andra medarbetare från Rådhuset kommer också att finnas där med våra nyinköpta elfordon för att svara på frågor, dela ut goodiebags och allmän information, säger Marika Wennberg.

Efter att ha hamnat sist av alla blekingekommuner i Miljöaktuellts senaste granskning av kommunernas miljöarbete är denna kampanj ett led i att både informera kommunens cirka 3500 anställda om och i större utsträckning få dem till att använda miljövänliga transportmedel, men också att underlätta invånarnas delaktighet och öka medvetandegraden i kommunens miljöprojekt.

Medierna hälsas välkomna att besöka kampanjen ”Fyra gröna hjul. Eller två.”!

Datum: måndag 21/9 och tisdag 22/9
Tid: 11-13
Plats: Vid elladdningsstolparna mittemot Petterssons gatukök på Stortorget i Karlshamn.

För mer information kontakta: Miljöstrateg Marika Wennberg på telefon 0454-814 44 eller städchef Per-Erik Karlsson på 0454-816 11.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.