Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Karlshamns kommun folkbildar om hållbar utveckling

Vuxenutbildningen har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att skapa och genomföra en bred utbildningssatsning under namnet folkbildning för hållbar utveckling. Satsningen är unik i sitt både breda och fördjupade angreppssätt med satsningar på utbildning för både allmänhet, kommunanställda och förtroendevalda.
Hållbar utveckling är ett prioriterat övergripande mål för Karlshamns kommun. Kommunfullmäktige antog 2007 ett politiskt handlingsprogram för hållbar utveckling i Karlshamns kommun 2007 – 2010. Programmet har följts upp med beslutade åtaganden från nämnder samt styrelser och innehåller både ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensioner.
I åtagandena aktualiseras behovet av utbildning. Kommunstyrelsen har därför beslutat genomföra en bredare utbildningssatsning som man valt att kalla ”Folkbildning för hållbar utveckling”. En utbildningsinsats som saknar kända motsvarigheter i övriga Sverige. Vuxenutbildningen i Karlshamns kommun är ansvarig för genomförandet.
I ett första steg pågår nu intern rekrytering av ett antal samtalsledare. Dessa hämtas från förvaltningar och bolag och kommer att leda samtalsgrupper utifrån beprövad folkbildningsmetodik och ett särskilt framtaget utbildningsmaterial.
Efter grundutbildningen för samtliga anställda och förtroendevalda under 2010-2012 kommer ett tredje steg att vända sig till allmänheten med utgångspunkt i individ, familj och samhälle. Det fjärde och sista steget innebär en fortlöpande medborgardialog om hållbar utveckling för att skapa en bred förankring av kommunens hållbarhetsarbete. Bland annat kommer man här att använda sig av sociala media.
Parallellt med utvecklandet av ovanstående har Karlshamns kommun tillsammans med privata företag, ideella organisationer, myndigheter utvecklat ett dynamiskt koncept med medborgardialoger kring Hållbar utveckling, bland annat i~form av inspirationsdagar.
Massmedia inbjuds till samtal med Per-Ola Mattsson (S), politisk ansvarig för arbetet med hållbar utveckling, samt presskonferens kl. 10.30 den 20/8 på Lärcenter, Östra Piren, Karlshamn där vi berättar mer om utbildningssatsningen. För mer information och kommentarer: Thomas Svanberg, Uppdragsledare, Lärcenter 0454-813 68

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93