Gå direkt till innehåll
Karlshamns kommun deltar i Krisberedskapsveckan

Pressmeddelande -

Karlshamns kommun deltar i Krisberedskapsveckan

För andra året i rad satsar Karlshamns kommun på att stärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser i samband med den nationella Krisberedskapsveckan 6-12 maj. I år blir det särskilda aktiviteter för att nå ungdomar.

Kampanjen Krisberedskapsveckan, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom, ska få fler att reflektera över hur man kan påverkas av olika kriser, ytterst krig, men också få fler att skaffa sig en bättre hemberedskap. Kampanjen riktar sig brett mot alla invånare, men i år satsas det främst på att nå ungdomar. 

– Vi ska besöka Väggskolan på tisdag och onsdag för att berätta om vad en samhällskris, som exempelvis ett längre strömavbrott, kan innebära och hur kommunen jobbar vid en sådan. Vi berättar om vad man som privatperson själv har ansvar att göra för att klara sig i en kris, som att förbereda en krislåda hemma, säger Mats Hadartz, säkerhetschef, Karlshamns kommun.

Eleverna kommer att få svara på några frågor via mentometer i sina mobiler om hur samhället påverkas vid en störning eller kris. De kommer bland annat att få kunskap om:
• vad viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är, och
• att Sveriges Radio P4 är den kanal som alltid sänder viktig krisinformation. Med sig hem får de också broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som togs fram och skickades ut till alla landets hushåll förra året.

– Det är viktigt att möta unga där de befinner sig och öppna för samtal och diskussioner kring sådant som de kan gå runt och undra över. Ju bättre de förstår vad som kan hända vid en verklig samhällskris och vad som görs på olika nivåer för att kunna hantera en allvarlig händelse, desto bättre beredskap får också den här målgruppen, säger Mats Hadartz

Lottakåren kommer också att ha en tidvis bemannad utställning i Väggaskolans foajé. Det kommer också att vara en liten utställning med krislåda och broschyrer på Rådhuset och krisinformation kommer att spridas på kommunwebben och i sociala medier under veckan.

– Syftet är att öka kunskapen om hur man får veta att det inträffat en samhällskris, var man kan hitta mer information, vad det finns för beredskap inom kommunen, vilken beredskap man som privatperson själv förväntas ha, vikten av att vara källkritisk och att inte sprida falsk information, säger Leila Rudelius, kriskommunikatör i Karlshamns kommun. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93