Gå direkt till innehåll
Karlshamns kommun betalar full lön för specialistutbildning

Pressmeddelande -

Karlshamns kommun betalar full lön för specialistutbildning

Det behövs fler specialistsjuksköterskor över hela landet, så även i Karlshamns kommun. För att locka sjuksköterskor att specialutbilda sig erbjuder nu arbetsgivaren full lön under studietiden. Detta erbjudande ihop med ett nytecknat lokalt kollektivavtal om lön och allmänna villkor ska göra sjuksköterskor i hela landet nyfikna på Karlshamns kommun som arbetsgivare.

Det finns uppåt 50 sjuksköterskor och skolsköterskor i Karlshamns kommun, men det behövs fler och då speciellt med specialistkunskaper inom demens, psykiatri och äldrevård.

– Vi är i behov av fler specialistutbildade sjuksköterskor inom främst psykiatri, äldrevård och demens men även distriktssköterskor är något vi ska satsa på, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun.

I dagarna har kommunen skrivit två lokala kollektivavtal som ska underlätta rekryteringen. Som en del i avtalen ingår AST (akademisk specialisttjänstgöring) som är Vårdförbundets modell för betald specialistutbildning.

– Karlshamns kommun är en av få kommuner i landet som skrivit detta AST-avtal med oss och den första arbetsgivaren i länet som tecknat ett modernt lokalt kollektivavtal om lön och allmänna villkor utifrån vårt centrala löneavtal. Här fokuserar vi på den lokala löneutvecklingen, karriärutveckling och arbetstid – tre viktiga delar som gör att man är en attraktiv arbetsgivare, säger Vårdförbundets avdelningsordförande Gunilla Månsson.

Genom avtalen som främjar att fler sjuksköterskor ska vilja satsa på en specialistkompetens kommer kunskapsnivån även att höjas i hela arbetsgruppen eftersom det blir en naturlig kunskapsöverföring. Detta gynnar hela organisationen men också medborgarna med behov av olika vårdinsatser.

– Forskningen knyts också närmare verksamheten vilket är en enorm fördel. Jag är jättestolt att ha medlemmar i Karlshamn som är en kommun som ligger i framkant när det gäller kompetensförsörjning, fortsätter Gunilla Månsson.

Senare i vår kommer kommunen inledningsvis att rekrytera uppåt tre stycken sjuksköterskor som vill gå en specialistutbildning med den inriktning som kommunen är i behov av.

– De kommer då att arbeta en viss procent och utbilda sig på övrig tid. Förutom att få full betalning under studietiden täcker vi även upp för studielitteraturkostnaden. Genom dessa lokala avtal vill vi skapa förutsättningar för en större delaktighet när det gäller att kunna påverka den lokala lönesättningen, karriär och arbetstider och hitta bra former för detta, säger Jonas Jönsson, personalchef i Karlshamns kommun.

Alla parter är överens om att det blir en win-win situation för både arbetsgivaren, personal och vårdtagarna.

– Detta är ett sätt att förbereda oss för framtidens utmaningar. Vi har väldigt duktig personal, men utvecklingen går så fort och vi får ständigt nya utmaningar inom omsorgen som blir allt mer krävande både när det gäller kunskapsbiten och den moderna och avancerade utrustningen som hela tiden utvecklas. Nu ligger vi steget före och kommer få in ny och fördjupad kompetens när vi som bäst behöver den, säger Torill Skaar Magnusson.

För mer information kontakta: personalchef Jonas Jönsson på telefon 0454-811 31, omsorgsförvaltningschef Torill Skaar Magnusson 0454-817 01 eller Vårdförbundets avdelningsordförande Gunilla Månsson 0455-30 29 81.

Ämnen

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93