Följ Karlshamns kommun

Karlshamn satsar på kultur för barn och unga – höstsäsongen startar nu

Pressmeddelande   •   Sep 17, 2015 15:46 CEST

På lördag startar familjeföreställningarna med Sagan om Vanten, för 2,5-7 år i Lokstallarna, där Kultur Karlshamn också startar upp en helt ny verksamhet - Graffittiverkstan för 13-15-åringar.
I Lokstallarna satsas det på utveckling av miljö, teknik och utrustning för att skapa en attraktiv plats för både barn och vuxna och för att passa många olika evenemang och sammanhang.

Stadsbibliotekets flytt till Citygallerian innebär halverad lokalyta och flera program flyttas därför till andra platser i kommunen, bla Lokstallarna. De populära Babycafeerna startar upp den 21 september och Skaparverkstan öppnar dörrarna med fullbokade grupper den 24 september.

Under hösten anordnar Kultur Karlshamn ett stort utbud av aktiviteter för barn och unga. I Barnprogramfoldern som finns på www.karlshamn.se/kultur och på biblioteken hittar man information om det rika utbudet för barn, unga och familjer.

- Kultur Karlshamns satsning på barn och unga fortsätter med högsta prioritet. Minibio och After Dagis är efterfrågade aktiviteter som vi dessvärre får ställa in denna säsongen, då vi saknar lokaler för verksamheten. Men vår filmklubb för 11-14-åringar, Filmrullen, är fulltecknad och fortsätter i samverkan med Metropolbiografen, säger Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef.

Varje läsår får alla skolelever en musik- och en teater/dansupplevelse i form av konserter, föreställningar eller workshops. De kulturprogram som visas i Karlshamns kommun produceras och framförs av professionella artister från regionen, men också från övriga delar av landet.

- Våra förskole- och skolbarn möter kultur av hög kvalitet och med många olika uttryck och former. Karlshamns kommun samarbetar med Musik i Blekinge och Blekinge Läns Bildningsförbund kring samordning av föreställningarna. Närmast kommer Romeo & Julia att visas för årskurs 7 och 8 på Stadsteatern, Stenbacka och Norrevångskolan, säger Marie Liljenberg.

För drygt ett år sedan togs beslut om nya riktlinjer för årsanslag till kulturföreningar, där föreningar som jobbar mot barn och unga prioriteras. Hittills i år har Kultur Karlshamn delat ut drygt 970.000 kr i årsanslag och kulturstöd.

- Värt att uppmärksamma är också vår nya möjlighet för unga människor att berika kulturlivet i Karlshamn. En snabb slant är ett bidrag som Kultur Karlshamn ger till unga som vill engagera sig och skapa och driva egna projekt eller arrangemang även utanför föreningslivet och skolan. Syftet är att stimulera ungas egna initiativ och entreprenörsförmåga inom kulturområdet och att öka ungdomars eget skapande, kreativitet, inflytande och delaktighet i kulturlivet, säger Marie Liljenberg. 

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.