Följ Karlshamns kommun

​Känd bloggare och ryttare till Hästmässa

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2016 10:15 CEST

Hästartisten Tobbe Larsson och den ridande bloggerskan Nellie Berntsson besöker Blekinge Hästmässa.

På lördag är det dags för alla hästintresserade att bege sig till Karlshamn igen. Då är det nämligen åter dags för Blekinges Hästmässa! Denna gång pågår mässan bara under en dag och lockar bland annat med fler utställare än förra året.

Förra året anordnades Blekinge Hästmässa för första gången, och det blev en succé med drygt 800 besökare. Till årets mässa återkommer den folkkäre hästartisten Tobbe Larsson liksom konferenciern Henrik Johnsson.

– Tobbe visar i år nya hästar i ett helt nytt framträdandesäger Maria Hjelm Nilsson, projektledare ”Hästnäringen i Blekinge Län”.

Henrik Johnsson körs med häst och vagn vid öppnandet in i Jannebergs ridhus tillsammans med Per-Ola Mattsson-Karlshamns kommuns kommunalråd, Irene Robertsson-Olofströms kommunchef och Region Blekinges Elisabeth Landén för invigningstal. Det är inte bara hästmässan som invigs utan även Sydostleden. Karlshamns kommun har tillsammans med åtta andra kommuner, tre regioner och Trafikverket Region Syd byggt den 27 mil långa cykelleden mellan Simrishamn och Växjö, där 40 kilometer går genom Karlshamns kommun och en del förbi ridhuset på Jannebergsvägen.

Hörsammade företagarnas önskan om en mässdag

Hästnäringen sysselsätter drygt 700 personer runt om i Blekinge och enbart i Karlshamns kommun arbetar nästan 200 personer på hel- eller deltid inom näringen. Syftet med hästmässan är att ge länets företagare inom hästnäringen möjlighet att synas och för hästintresserade att träffas och blir inspirerade.

– Vi valde att ha en mässdag i år istället för två som förra året eftersom detta var en önskan från företagarna som kommer för att visa upp sig och sina tjänster. De tyckte att det kostade för mycket att ”ta ledigt” från sina företag två dagar i rad för att medverka på mässan, säger Maria.

I år är det drygt 40 utställare, vilket är tio fler än förra året, som kommer för att marknadsföra sig.

– De flesta som kommer är tjänsteföretag, vilket även speglar företagandet i hästbranschen med ganska få produkt- och tillverkningsföretag. Men vi hoppas att hästnäringen i Blekinge, som är landets näst hästtäta län sett till invånarantalet, ska utvecklas och blomstra med fler entreprenörer och bredare företagande i branschen, säger Maria.

Aktiviteter för alla

Ett av dagens dragplåster är den ridande bloggerskan Nellie Berntsson som även bjuder på autografsignering tillsammans med Tobbe Larsson. Olika discipliner presenteras under mässdagen som har ett brett utbud för alla smaker – både amatörer och professionella och stora som små hästintresserade. Tips och information om vad man ska tänka på vid köp av häst ges av försäkringsbolag och hästägare, Yvonne Ekelund som är en av Sveriges främsta distansryttare och tränare visar och förklarar vad distansritt innebär, fälttävlansryttare visar lite om träning och tävling och det finns även aktiviteter för barnen som anordnas genom Karlshamns ridklubbs ungdomssektion.

– Framträdandena och utställarna är inomhus men travhäst- och ponnyridningen är ute, så vi hoppas på lagom fint väder och många besökare!

Mässan, som är en del i att stärka och utveckla hästnäringen i Blekinge, genomförs inom projektet Hästnäringen i Blekinge där Karlshamns kommun är projektägare och Region Blekinge är huvudfinansiär. Övriga finansiärer är alla Blekinges kommuner, Coompanion, Nyföretagarcentrum, Sparbanken i Karlshamns näringslivsstiftelse och Sparbanken i Åryds Sparbanksslivsstiftelse.

Se hela det späckade och spännande programmet under Hästmässan den 18 juni, klockan 9.30-18.30 på Blekinge hästmässas webbsida.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.