Följ Karlshamns kommun

Johan "Shellback" Schuster hyllades i Karlshamn under Östersjöfestivalen

Pressmeddelande   •   Jul 22, 2016 00:55 CEST

Johan ”Shellback” Schuster som skrivit tio Billboard-ettor och fått två amerikanska Grammys fick idag ytterligare en utmärkelse. Inför ett fullsatt Stortorg blev den Karlshamnsfödda musikproducenten, låtskrivaren och musikern utsedd till ambassadör – för Karlshamns kommun.

Johan Schuster, 31 år, blev riktigt firad under invigningen av Östersjöfestivalen i Karlshamn när han av kommunalrådet Per-Ola Mattsson blev utsedd till ambassadör för sin barndomsstad. Efter en kavalkad av hitar som Johan ”Shellback” står bakom kom han in på scen. Han var rörd, stolt och tacksam för utmärkelsen. Under sitt tal tackade han bland annat sina föräldrar, gamla barndomskompisar, bandmedlemmar och musiker i Musikforum som betytt mycket för honom och hans utveckling och framgång inom musikvärlden. Och så hyllade han Karlshamn.

– Tack till Karlshamn för att du har varit en sån fantastisk magisk stad att växa upp i och hålla på med musik i. Tack så jättemycket!

Under stora applåder höll Johan till fanfar av Musikkåren upp sitt ambassadör diplom där motiveringen löd: ”Framgångar som följt av talang, målmedvetenhet och självförtroende har, förutom individuell uppmärksamhet, också riktat världens blickar mot Karlshamn. Det tackar vi för.”

Johan började sin musikaliska bana i Karlshamns musikkår som 13-åring och var en 20-årig hårdrockare när den framgångsrika producenten och låtskrivaren Max Martin upptäckte hans talang och lockade upp honom till Stockholm, där han numera bor – växelvis med Los Angeles. Johan har dock kvar sina rötter i Karlshamn och är ofta hemma i Asarum för att hälsa på sina föräldrar och sin syster, som precis gjort honom till morbror. Johan har gjort mycket gott för sin hemstad under årens lopp, bland annat varit med att stötta den ideella föreningen Musikforum från nedläggning. Han fick sin första stora framgång med låten "So What" med sångerskan Pink som 2008 blev hans första låt att hamna i topp på den prestigefyllda Billboardlistan. Idag har Johan "Shellback" haft tio förstaplaceringar på den amerikanska listan som legat där i flera veckor vardera.

Fakta
En ambassadör för Karlshamn anses vara en god marknadsförare av kommunen och får ett hedersomnämnande.2002 utnämndes Karlshamns första ambassadör: världsmästarinnan i simning, Emma Igelström. Övriga Karlshamnsambassadörer är tv-profilen Ola Lindholm, golfcaddien Fanny Sunesson, journalisten Mats Knutson och skådespelaren Per Svensson.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.