Följ Karlshamns kommun

Högstadieelever samarbetar med Kronolaxfisket i Mörrum

Pressmeddelande   •   Dec 14, 2015 15:47 CET

Elever ska hjälpa Kronolaxfisket att ta fram en modell där besökare via hemsida och app kan se förutsättningarna för fisket i Mörrumsån.  

Under fyra månader bedriver Karlshamns kommuns utbildningsförvaltning ett projekt med elever från kommunens tre högstadieskolor Norrevångskolan, Stenbackaskolan och Österslättskolan. Eleverna deltar vanligtvis i skolornas digitala profiler och har visat särskild fallenhet för programmering. Projektets mål är att tillsammans med Kronolaxfisket i Mörrum ta fram en prototyp för att ge Kronolaxfiskets besökare digital tillgång till väderdata.

– Tanken är att fem mätstationer ska placeras ut längs hela Mörrumsån som ska mäta vatten- och lufttemperatur, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning och vattenflödet i ån. Denna data som samlas in ska sedan visas på Kronolaxfiskets hemsida och förhoppningsvis även i en app. Detta kommer att möta de behov som fiskeentusiasterna har och som vet att en eller två grader gör stor skillnad för fisket, säger projektledaren Magnus Göransson, Karlshamns kommun.

Men det är elevernas lärande och utveckling inom programmering som ställs i första rummet.

– Genom att arbeta med beställare i ett projekt ser vi möjligheten att låta eleverna få erfarenhet och uppfattning om det framtida yrkeslivet. I projektet ingår också många delar av det som diskuteras på den nationella skolarenan i dag såsom programmering, Maker-skola och digitala lärmiljöer. Det ger också skolan möjligheter att hitta nya former för lärande, både för eleverna och kollegialt, säger Magnus Göransson.

Skolorna visar nu på torsdag upp dessa nyare arbetsformer för allmänheten på Kulturkontoret, Karlshamns stadsbibliotek. Förutom projektledaren Magnus Göransson och beställaren Ola Söderdahl från Mörrums Kronolaxfiske närvarar även elever och lärare från de berörda skolorna.

Medierna hälsas välkomna till presskonferens!

Tid: Klockan 11.00 den 17 december 2015
Plats: Kulturkontoret (på mellanplan mitt emot Vuxenavdelningen), Karlshamns Stadsbibliotek i Citygallerian.


Kontakt: Magnus Göransson, ledare för skolprojektet, mobil 070-343 62 11.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.