Gå direkt till innehåll
Fri wi-fi på torget och Östra Piren

Pressmeddelande -

Fri wi-fi på torget och Östra Piren

Senast i augusti ska Karlshamnsborna och besökare kunna surfa fritt på Stortorget och vid grönområdet på Östra Piren. Detta har kommunstyrelsen beslutat.

Idag kan ett 20-tal av landets kommuner erbjuda kommunalt finansierade trådlösa surf-zoner (wi-fi) i kommunkärnor. Nu är det, som första Blekingekommun, Karlshamns tur.

– Vi siktar på att de fia surfzonerna ska finnas tillgängliga i augusti, men hoppas att det kan bli klart innan, säger Jens Clemedtsson, IT-chef på Karlshamns kommun.

Men att önska fri wi-fi på torget under Östersjöfestivalen kan avfärdas direkt.

– Även om vi fått upp alla master och tekniken på plats till vecka 29, så är vårt wi-fi inte gjort för att flera tusentals personer ska kunna använda det samtidigt, då krävs det större kapacitet än vad vi har möjlighet att erbjuda, säger Jens.

De fria surfszonerna är begränsade till max 5 mb bandbredd per uppkoppling, vilket betyder att det kommer vara möjligt att surfa på webbplatser, sociala medier och googla med mera men inte att strömma film eller ladda ner tunga filer. Det kommer inte behövas någon registrering för att kunna gå in och surfa på kommunens wi-fi, utan det ska vara helt öppet för alla användare som vill surfa på torget och vid grönområdet på Östra Piren.

– Vi har ju samma webbfilter som gäller i kommunen i övrigt, vilket innebär att man bara kan surfa på accepterade webbplatser, fortsätter Jens.

Att som stad kunna erbjuda fritt wi-fi är politikerna ense om.

– Vi tycker att det är en fråga om digital tillgänglighet, kanske främst för våra besökare som vill hitta olika former av information som till exempel besöksmål. Tillgången till fritt wi-fi finns även på våra bibliotek där det även finns stor tillgång på digitala tidningar från hela världen, säger Per-Ola Mattson (s) kommunstyrelsens ordförande.

Konkurrenslagen ger kommuner klartecken att bjuda invånare och besökare på skattefinansierade surf-zoner på vissa avgränsade platser, som exempelvis torg och parker.

– Det är viktigt att våra fria surfzoner inte konkurrerar med operatörer på marknaden, därför sätter vi upp riktade antenner som bara sträcker sig till det avgränsade området och inte kan användas av boende eller affärsidkare, säger Jens Clemedtsson, som gärna ser en utvidgning av de fria wi-fi områdena framöver.

– Utifrån hur de första två surfzonerna som vi nu inför fungerar gör vi nya bedömningar på hur nätet nyttjas samt vilka kostnader det blir för att öka det fria nätet. Vi måste väga kostnaden mot nyttan, avslutar Per-Ola Mattson.

Installationskostnaden beräknas till 95 000 kronor och den årliga driftskostnaden är 100 000 kronor oavsett hur många wi-fi platser kommunen har.

För mer information kontakta: 

Jens Clemedtsson, IT-chef, 0454-816 63, 076-618 88 87. 

Per-Ola Mattsson, (s) kommunstyrelsens ordförande, 0454-811 01,0735-03 30 92.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93