Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EKONOMISKT RESULTAT FÖR 2008

Bedömningen är att 2008 varit ett framgångsrikt år. Verksamheten har bedrivits i linje med vad som krävs för att de kommungemensamma målen för mandatperioden skall uppnås, samtidigt som vi klarade ett bra ekonomiskt resultat på +36 mnkr. Därmed uppnås balanskravet med god marginal, vilket måste ses som en god prestation. Målet med en ekonomi i balans och god ekonomisk hushållning har med bred marginal uppnåtts på totalnivå för 2008.
Resultatet för 2008 uppgår till 36 mnkr och budgeten var på 25 mnkr för 2008. Ett mycket bra arbete från nämnderna innebärande överskott på sammanlagd nämndsnivå (8 mnkr) samt bättre finansiering (3 mnkr) är de huvudsakliga förklaringarna till den positiva avvikelsen mot budget (11 mnkr). Det finansiella målet vad gäller överkott i förhållande mot skatteintäkter och bidrag är ca 2,7 % och det motsvarar gott och väl kommunfullmäktiges mål.

Glädjande är att både omsorgs- och socialförvaltningen har positiva avvikelser mot budget. Nya satsningar samt kostnadseffektiviseringar har gett positiva effekter både vad gäller resultat och i bättre verksamhet.
År 2008 innebar fortsatt utbyggnad av bostadsområden med Bryggeritomtens parhus och bostadsrättslägenheter i spetsen. De flesta bostäder uppfördes även i år i privat regi. Inom Karlshamns centrum påbörjades projektering av 20-tal privata hyreslägenheter. Flera bostadsområden av varierande storlek däribland Strömma och Notavalla blev färdigställda under 2008 och kommer att kunna exploateras med friliggande villor under 2009. Ett energieffektivt flerbostadsområde som skall uppföras i privat regi längs Skyttevägen kommer att exploateras under 2009.
Under juni månad 2008 invigdes den nybyggda etappen av Gustavsborgs servicelägenheter med 50 nya boenden. Andra etappen, som innebär renovering av befintligt lägenhetsbestånd för 43 mnkr pågår för närvarande och kommer att vara inflyttningsklar under 2009.
En ny konstgräsplan för fotboll i Svängsta har beslutats under 2008 och den förväntas vara klar under sommaren 2009. Karlshamns kommun är med och finansierar 1,4 mnkr i denna konstgräsplan. Nybyggnationen av Norreports förskola har blivit något försenad på grund av marksanering och beräknas bli klar våren 2009.
På investeringssidan för 2008 är utfallet 117 mnkr att jämföra med budgeterad nivå på 146 mnkr. Årets största investeringar är nybyggnad av Gustavsborgs särskilda boende och ett helt nytt storkök, samt nybyggnad av Norreports förskola.
Den gymnasiesamverkan som påbörjats under 2008 mellan Karlshamns, Olofströms samt Ronnebys gymnasieskolor, benämnt KORt, får sin fortsättning under våren 2009 i avsikt att utveckla gymnasieprogrammen och uppnå största möjliga samordningsvinster.
Utsikter 2009 Större investeringsprojekt under 2009 är resten av ombyggnaden av särskilda boenden på Gustavsborg, nybyggnad av förskola i Mörrum, BLC Industriområde, bron vid norra infarten, igångsättning av projektet renovering av Väggabadet samt va-investeringar i skärgården och på Sternö. Totalt är nettoinvesteringsbudgeten för 2009 på 152 mnkr och för 2010 på 93 mnkr, vilket är en hög nivå.
Den pågående finanskrisen gör det svårare än vanligt att göra en bedömning av den närmsta framtiden. Svensk BNP beräknas få en negativ tillväxt under 2009. Andra länder efterfrågar inte svenska produkter i samma utsträckning som tidigare. Svenska företag har därför inte samma möjlighet att investera.
Kommunen kommer att påverkas av situationen på arbetsmarknaden, dels genom vikande skatteunderlag i förhållande till fastställd flerårsplan, men även genom att kommuninvånare som varslas och blir arbetslösa kan behöva försörjningsstöd. Vi är glada att varslen är låga för företagen i Karlshamns kommun, men att Karlshamn även påverkas av varsel och uppsägningar i grannkommunerna eftersom arbetsmarknaden är större än den egna kommunen.
De ekonomiska förutsättningarna framöver har således försämrats markant. För att nå kommunfullmäktiges mål på 2 % i överskott krävs fördjupade analyser av den gällande flerårsplanen. Arbetsgivaravgifterna minskar framöver och förhoppningsvis även inflationen samt våra räntekostnader.
Koalitionen vill utveckla och investera i framtiden. I bilagan till detta pressmeddelande framgår de viktigaste strategiska utvecklingsområdena för Karlshamns kommun. De tar sikte på att skapa nya förutsättningar för framtida tillväxt och därigenom också utveckla välfärden. Förutsättningarna är goda om vi rätt tar vara på dem, inom ramen för en hållbar god ekonomi.
Målet är att vi tillsammans skall främja en långsiktigt hållbar och positiv utveckling genom att ge service utifrån våra gemensamma resurser, så att vår kommun ytterligare kan stärka sin konkurrenskraft och attraktivitet. Genom att under flera år uppnått goda resultat kan vi nu fortsätta investera i framtiden.



Sven-Åke Svensson Socialdemokraterna

 

Rolf Tholén
Folkpartiet

Laila Johansson
Kristdemokraterna





Eric Sandström Informationschef ------------------------------------------------------------ Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn
Tel: 0454-81221 (även mobil) Fax: 0454-816 25 Epost: eric.sandstrom@karlshamn.se Hemsida: www.karlshamn.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93