Gå direkt till innehåll
​Dykare rengör snorklingsleden i Kollevik

Pressmeddelande -

​Dykare rengör snorklingsleden i Kollevik

På söndag den 7 maj kommer Kolleviks badplats att vara full av dykare. I samarbete med Karlshamns kommun byter medlemmar från Sydkustens Sportdykarklubb då ut ledens informationsskyltar som är placerade på havsbottnen.

Kolleviks snorklingsled är Sveriges äldsta snorklingsled. Efter nästan nio år i vattnet behöver skyltarna bytas ut. Arbetet startar klockan nio på söndag morgon och till hjälp har dykarna en pråm.

– Vi kommer ta upp alla informationsskyltar, låta dem torka till och sätta på nya plattor. När vi ändå är i Kollevik passar vi på att rensa badplatsen från skräp som exempelvis flaskor och ölbukar. Om du är nyfiken på snorklingsleden och att dyka är du välkommen till Kollevik på söndag, säger Mikael Björk, dykare och ordförande i sportdykarklubben.

För mer information, kontakta:

Mikael Björk, dykare och ordförande i Sydkustens sportdykarklubb, 0734-20 35 86, bjorkmikael@hotmail.co

Sara Widesjö, fritidskonsulent inom Karlshamns kommun, 0454-818 83, sara.widesjo@karlshamn.se


Vad är Kolleviks snorklingsled?

  • Snorklingsleden i Kollevik är en naturstig under vatten som totalt är nästan 500 meter lång.

  • Längs med leden är informationsskyltar placerade på botten och de är markerade med en boj vid ytan. Skyltarna går att läsa från ytan vid normala siktförhållanden.
  • Leden är uppdelad i två svårighetsgrader; en enklare del på mycket grund vatten (som är markerad med en gul slang på botten mellan skyltarna) och en svårare del på lite djupare vatten.
  • Skyltar på botten beskriver arter som är vanliga att se i havet utanför Blekinges kust. I Kollevik finns allt från blåmusslor och tångräkor till plattfiskar och maneter. Med lite tur är det möjligt att se både öring och gädda. Leden går genom olika marina landskap med både ålgräsängar på sandbotten och blåstångsskogar på stenbotten.
  • Undrar du varför det finns diskborstar vid tavlorna? Alger, havstulpaner och andra smådjur gillar att slå sig ner där det finns en tom ytan. För att skyltarna ska gå att läsa finns det en diskborste vid varje skylt. När du snorklar och läser på skyltarna får du gärna hjälpa till att borsta bort påväxten. Tack på förhand för borstningen! 


Tänk på detta när du snorklar

  • Snorkla aldrig ensam och se till att det finns någon på land som hela tiden vet var du befinner dig. Barn bör snorkla i sällskap av simkunnig vuxen.
  • Var försiktig så att du inte trasslar in dig i bojkedjor eller utrustning som hör till snorklingsleden.
  • Vattnet i Kollevik är ofta kallt. Ta en paus och värm dig en stund på land ifall du börjar frysa.
  • Undvik snorkling vid stark vind. Det är möjligt att påbörja snorklingen på olika ställen, men var uppmärksam så att du inte krockar med andra snorklare.
  • All snorkling sker på egen risk.


Hur har snorklingsleden kommit till?

Snorklingsleden har finansierats av Naturvårdsverket och etablerats genom samarbete mellan Karlshamns kommun, Sydkustens sportdykarklubb i Karlshamn samt Länsstyrelsen i Blekinge inom biosfärsamarbetet Blekinge Arkipelag.

Ämnen

Regioner


Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93