Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, Karlshamns kommun, tisdagen den 2 juni 2009, Mörrumssalen, Rådhuset

Ärende: Finansiering avtal AAK-hallen Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar om ett tilläggsanslag till teknik- och fritidsnämnden med 171~250 kronor med finansiering ur kommunstyrelsens anslag till förfogande. Bakgrund: Teknik- och fritidsnämnden har beslutat att hos kommunstyrelsen begära ett tilläggsanslag på 438~750 kronor för att täcka hyreskostnaden för AAK-hallen i Strömma under perioden 1 juli 2009-30 juni 2010. Drift- och fritidschefen anger i en skrivelse att det finns ett stort behov av fler idrottshallar i kommunen och att idrottsföreningslivet har problem med att hitta inomhustider till träning. Fritidsenheten har blivit erbjuden att hyra idrottshallen i Strömma (AAK-hallen) under kvällar och helger. Kostnader för detta ryms inte i befintligt budget utan ytterligare medel måste skjutas till om hallen ska hyras kvällar och helger året ut.
Ärende: Östra Piren, etapp III, fastställelse av markpris för Söderport 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att fastställa det markpris som Karlshamnsbostäder AB ska betala för fastigheten Söderport 1, till 646~650 kronor. Bakgrund: Den tredje etappen byggnationer på Östra Piren är snart klar och ett markpris för fastigheten Söderport 1 behöver fastställas. Byggherren för denna etapp är Karlshamnsfastigheter AB. Fastigheten Söderport 1 har en tomtyta på 420 kvadratmeter och en byggrätt på 1~350 kvadratmeter.
Ärende: Yttrande över Karlshamns Kraft AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till nuvarande och framtida verksamhet vid Karlshamnsverket Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att tillstyrka ansökan. Bakgrund: Miljödomstolen ger Karlshamns kommun tillfälle att komma med yttrande avseende ansökan från Karlshamns Kraft AB (KKAB). KKAB planerar inte att genomföra några större förändringar av verksamheten. Karlshamnsverket ska även fortsättningsvis vara för topp- och reservkraftsproduktion. Miljö- och säkerhetssamordnaren föreslår att kommunstyrelsen beslutar att tillstyrka ansökan.
Ärende: Yttrande avseende planerad ändringsansökan för Schweden Splitt AB:s täktverksamhet Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att avge följande yttrande: Karlshamns kommun ställer sig i princip positiv till Schweden Splitts förslag om att få ta emot externa bergmassor och krossa dessa inom det nuvarande täktområdet under förutsättning

  • att krossanläggningen på den nuvarande platsen avetableras och att ytor för upplag och dylikt som har tagits i anspråk ställs i ordning enligt gällande efterbehandlingsplan senast under våren 2011
  • att bolaget åtar sig att i samråd med kommunen noggrant planera för avslutning av pågående verksamheter med beaktande av eventuellt förändrade tider för planerade anläggningars byggstart.
Bakgrund: Från Schweden Splitt AB har en samrådsbegäran kommit in om att få tillstånd att ta emot och krossa berg i täkten i Stilleryd under ytterligare ett år. Bolaget har fått en förfrågan om att ta emot och krossa 1,5 miljoner ton externt bergmaterial som uppkommer vid plansprängning av industrimark i nordvästra delarna av Stilleryds området.
Ärende: Skrivelse från socialnämnden angående nämndens budget 2009 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att 800~000 kronor av de 930~000 kronor som överförts från 2008 tillförs försörjningsstödet. Bakgrund: Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar att 800~000 kronor av de 930~000 kronor som överförts från 2008 tillförs försörjningsstödet. Resterande 130~000 kronor kommer att användas för tidiga insatser för barn och unga.
Ärende: Motion om mottagande av ensamma flyktingbarn Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till gjorda utredningar avslå motionen. Bakgrund: Ledamöter i miljöpartiet har i en motion yrkat att Karlshamns kommun ansöker om att bli mottagande kommun för ensamma flyktingbarn. Motionen har remitterats till socialnämnden för yttrande.
Ärende: Ansökan om stöd till planeringsinsatser för vindkraft Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att ansöka om stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Bakgrund: Karlshamns kommun har tidigare beviljats stöd från Boverket för planeringsinsatser för vindkraft. Byggnadsnämnden föreslår att kommunstyrelsen beslutar att ansöka om ytterligare stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Karlshamns kommun vill genom en ansökan till Boverket pröva möjligheten att få bidrag till 80 procent av kostnaderna för arbetsinsatsen som beräknas till 360~000 kronor.
Ärende: Ansökan om höjning av kommunens bidrag för Ung Företagsamhets verksamhet från 2009 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att för 2009 betala ut en krona per invånare enligt näringslivsenhetens budget. Bakgrund: Ung Företagsamhet (UF) har inkommit med en förfrågan om en höjning av kommunens bidrag från en krona per invånare till två kronor per invånare från och med den 1 januari 2009. Näringslivschefen föreslår att kommunstyrelsen beslutar att för 2009 betala en krona per invånare och att inför 2010 bjuda in representanter från UF för information om hur man planerar den fortsatta finansieringen av verksamheten.
Ärende: Förlängning av optionsavtal med Nordisk Etanolproduktion AB Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att godkänna förlängning av optionsavtalet till och med den 31 december 2009. Bakgrund: Kommunstyrelsen beslutade den 19 september 2006 att godkänna optionsavtalet med dåvarande Halmstad Etanolproduktion AB om mark för byggande av en etanolfabrik. Företaget har därefter bytt namn till Nordisk Etanolfabrik AB. Kommunstyrelsen beslutade den 21 oktober 2008 att förlänga optionsavtalet till och med den 30 juni 2009.
Ärende: Förslag till beslut över "Underlag beslut om ställningstagande till ansökan till Unesco om inrättande av biosfärsområde Blekinge Arkipelag"Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att meddela länsstyrelsen och berörda kommuner
  • att Karlshamns kommun inte fullt ut stödjer det förslag till beslut som ingår i det översända beslutsunderlaget, daterat 24 april 2009
  • att Karlshamns kommun ser positivt på ansökan om att bilda Biosfärsområde Blekinge Arkipelag under villkor
  • att den del av ansökan som innefattar biosfärsarbetets organisation omarbetas så att det tydligt framgår att formerna för ledning och operativt arbete inom biosfärsområdet, byggs upp under verksamhetsåren 2010-2011 som ett första steg
  • att länsstyrelsen utgör ansvarig juridisk person för biosfärsarbetet under 2010-2011 och att nuvarande styrgrupp består, med landshövding som ordförande
  • att formerna för biosfärsområdets arbetsorganisation utvärderas och omprövas i slutet av 2011 som grund för beslut om framtida organisation.
Under förutsättning att ovanstående villkor beaktas beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott också meddela att kommunen är beredd att stödja arbetet ekonomiskt och personellt på följande sätt:
  • Kommunstyrelsen prövat åtgärdsförslag och ansökningar av medel under verksamhetsåren 2010 och 2011 inom föreslagen budgetram 88~000 kronor för 2010 och 125~000 kronor för 2011.
  • Karlshamns kommun är beredd att stödja det operativa arbetet med tid motsvarande en halvtidstjänst totalt. Sådan arbetstid avser befintliga tjänster inom kommunens verksamheter som berörs av biosfärsfrågorna direkt eller indirekt.
  • Karlshamns kommun är också beredd att utse ledamot i styrgruppen samt att stå för kommunens egna kostnader i samband med biosfärsarbetet.
Bakgrund: Karlshamns kommun har tidigare under våren lämnat synpunkter över utredningen om det rubricerade biosfärsområdet. Av dessa synpunkter framgår att kommunen ser mycket positivt på samverkan om hållbar utveckling i länets kust- och skärgårdsområde med utgångspunkt i bra kunskapsunderlag och väl förankrade riktlinjer. Kommunens synpunkter vad gäller biosfärsarbetets organisation har dock inte beaktats i det förslag som nu översänts för förnyat ställningstagande.
Övriga ärende Redovisning av projekt Styrel Ansökan om tillstånd till förköp - Karlshamn Tostarp 1:12, 1:65 och 1:84 Attestförteckning för kommunstyrelsens verksamhet 2009-01-01 och tillsvidare (ändring) Förslag på tydliggörande av kommunstyrelsens interna kontroll inklusive utökat ansvar för kommunstyrelsen med avseende på ekonomisk förvaltning Förslag på överenskommelse mellan Karlshamns kommun och polisen för ökad trygghet - skrivelse från BRÅ Avtal med 2Entertain Sverige AB Aktieägaravtal mellan Karlshamns kommun och Brinova Fastigheter AB (pågående förhandlingar)
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93