Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, Karlshamns kommun, tisdagen den 11 augusti 2009, Mörrumssalen, Rådhuset

Ärende: Förfrågan om deltagande i projekt - "Enhancing local administration development in the Kaliningrad Region through cooperation between Nordic and Russians regions and municipalities"Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar för egen del att delta i projektet och att avrapportering fortlöpande sker till kommunstyrelsen. Bakgrund: Karlshamns kommun har skrivit under en avsiktsförklaring med staden Svetly, Kaliningrad, om framtida samverkan. Staden Svetly har skickat en förfrågan till Karlshamns kommun om deltagande i projektet inom områdena:

  • Kommuners roll i utvecklingen av små och medelstora företag, med näringslivsservice inräknat
  • Kommuners arbete med hållbar utveckling
Karlshamns kommuns kostnad föreslås fördelas mellan näringslivsenheten, stadsmiljöavdelningen och VA-enheten.
Ärende: Förslag på åtgärder i arbetet med stöd till ungdomar Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar:
  • att utveckla samverkansgruppen för det kommunala uppföljningsansvaret
  • att utreda om/hur en utvidgning av åldersintervallet för det kommunala uppföljningsansvaret, från 16-20 år till 16-25 år, rent praktiskt är genomförbart
  • att utveckla en dagverksamhet på Annexet för ungdomar, 16-25 år, i utanförskap
  • att arrangera en tvärsektoriell utbildningsdag
  • att utveckla rutiner för trepartssamtal/flerpartssamtal
  • att utveckla rutiner för arbetsmarknadsdagar i kombination med information från arbetsförmedlingen
  • att kostnaden finansieras genom anslag till respektive nämnds förfogande
Bakgrund: Folkhälsorådet har överlämnat förslag på åtgärder för stöd till ungdomar, 16-25 år, inom ramen för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i Karlshamn till kommunstyrelsen för antagande. Förslaget har varit ute på samråd. Ärenden bereds för beslut i berörd nämnd och genomförandet ska vara kopplat till budgetarbetet.
Ärende: Förslag på insatser i arbetet med hälsosamt åldrande Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att ta rapporten för godkännande och överlämna förslagen till omsorgsnämnden för beslut. Bakgrund: Folkhälsorådet har överlämnat ett förslag på insatser för äldre. Förslagen syftar till att främja äldres hälsa och förebygga ohälsa. Förslagen bygger på långsiktigt arbete och en ökad samverkan mellan kommunen, landstinget och frivilligverksamheten. Ärendet bereds för beslut i berörd nämnd och genomförandet ska vara kopplat till budgetarbetet.
Ärende: Detaljplan för del av fastigheterna Asarum 43:1 och Tostarp 4:64 - samråd Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att i nuläget inte ha någon erinran mot planförslaget. Bakgrund: Under tiden 6 juli-8 september pågår samråd kring förslag till detaljplan för bostadsområde inom fastigheterna Asarum 43:1 och Tostarp 4:64, Asarum. Planens syfte är att planlägga mark för bostäder, förskola och område för handel, upplevelse/idrott. Området som föreslås ligger i ett naturskönt område strax väster om Asarums centrum nära kollektivtrafik och annan service. Planen möjliggör byggande av villor, radhus och parhus. Inom området ges även plats för förskola och område för handel, upplevelse/idrott.
Ärende: Yttrande till Miljödomstolen avseende ansökan om tillstånd för muddring och anläggning av ny kaj för etanolfabriken Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att som yttrande meddela att Karlshamns kommun förordar att muddermassorna som ska tas omhand på land placeras och cementstabiliseras inom Karlshamns hamns fastighet Stilleryd 8:8 under förutsättning att inte säkerheten för där befintlig kulvert äventyras. Vidare beslutas att kommunen i övrigt inte har någon erinran mot föreliggande ansökan. Bakgrund: Karlshamns Hamn har ansökt om tillstånd hos Miljödomstolen i Växjö att få anlägga en ny kaj för den planerade etanolfabriken vid Munkahusviken och att bedriva hamnverksamhet vid denna. Tingsrätten har därefter begärt komplettering till ansökan, bland annat kommunens medgivande att få muddra och tillfälligt lägga upp muddermassorna på kommunens fastighet samt att flytta befintlig vattenledning i Oxhagavägen. Karlshamns kommun med flera myndigheter, har nu beretts tillfälle att komma med synpunkter på den kompletta ansökan.
Ärende: Yttrande till Region Blekinge över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur för Blekinge län 2010-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att anta projektledarens förslag till yttrande över Länsplan för regional transportsinfrastruktur för Blekinge län 2010-2021. Bakgrund: Region Blekinge har begärt kommunens yttrande över rubricerat planförslag. Kommunens yttrande ska vara Regionen tillhanda senast den 1 september. Projektledaren i Karlshamns kommun har upprättat ett förslag till yttrandet. Bland annat anser inte kommunen att planen tillräckligt fokuserar på betydelsen av projektet Sydostlänken. Det måste tydligare framgå av länsplanen att investeringen i Sydostlänken måste ingå i den nationella planen, säger Karlshamns kommun i sitt yttrande. Vidare anger Karlshamns kommun i yttrandet; "Kommunen anser att Blekinge fått för liten andel medel att fördela under planperioden. Regionen bör hos regeringen ifrågasätta den använda fördelningsnyckeln i avsikt att försöka höja Blekinges andel. Vidare motsätter sig kommunen förslaget att till 50 % medfinansiera sådan utbyggnad av gång- och cykelvägar där staten har ansvaret för väghållningen. Kommunen anser att det måste vara statens angelägenhet att se till att även oskyddade trafikanter säkert skall kunna färdas på vägarna. Karlshamns kommun ser med oror på de förslag till förändringar i lagstiftningen för kollektivtrafiken som planeras enligt redovisade statliga utredningar. Det är en påtaglig risk att förslagen gynnar större tätorter på bekostnad av mindre orter och dess invånare. Genomförs förändringarna innebär det troligen bättre och billigare trafik där kollektivtrafiken redan fungerar, medan landsbygdens trafik blir sämre och dyrare för resenärerna eller trafikhuvudmännen/kommunerna. Förslagen ökar också segregeringen i samhället och gör Sverige mindre runt och bör därför motarbetas." Länsplanen anses i stort vara bra och pedagogiskt upplagd.
Ärende: Angående medfinansiering av arrangemanget Matsymposium - "Hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion i Sveriges Trädgård" 2/9 2009 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att godkänna att Karlshamns kommun medfinansierar arrangemanget Symposium "Hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion i Sveriges Trädgård 2/9 2009 med 6~000 kronor och att finansieringen sker via kommunstyrelsens anslag för landsbygdsutveckling. Bakgrund: Miljöresurs Linné har tillsammans med restaurang Gourmet Grön tagit initiativ till arrangemanget Matsymposium - Hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion i Sveriges Trädgård. Syftet med arbetet är bland annat att öka självförsörjningsgraden av livsmedel i allmänhet och ekologiska livsmedel i synnerhet. Karlshamns kommun deltar i arrangemanget och bidrar med kunskap inom området Hållbar livsmedelsförsörjning genom Per-Ola Mattsson. Arrangemanget genomförs och finansieras av länsstyrelsen, LRF Sydost, landstinget, KRAV, Gourmet Grön, Coop/KBK, Studieförbundet Vuxenskolan och Leader Blekinge. Miljöresurs Linné har nu gjort en förfrågan om medfinansiering hos Karlshamns kommun. Medfinansieringen är 6~000 kronor.
Ärende: Taxor och avgifter inom omsorgsnämndens verksamhetsområde 2010 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förändrade taxor enligt omsorgsnämndens förslag. Bakgrund: Omsorgsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta om justering av taxor och avgifter för 2010 gällande omsorgsnämndens verksamhetsområde (mat, matdistribution och dagverksamhet).
Ärende: principer för upphandling av framtida skärgårdstrafik Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att meddela Blekingetrafiken att kommunen önskar att bolaget ombesörjer upphandling av all skärgårdstrafik inom karlshamns kommun inklusive trafiken till Kastellet från och med 2011 och att kommunens organ för skärgårdsutveckling i samråd med Blekingetrafiken under kommande höst preciserar till kommunstyrelsen de önskemål som kommunen vill få utförda genom upphandlingen. Bakgrund: Blekingetrafiken har begärt kommunens besked om kommunen önskar att Blekingetrafiken också ska ta med trafiken mellan Matvik och Tärnö i den upphandling som man har för avsikt att påbörja i höst och i så fall hur kommunens intentioner ser ut för denna. För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93