Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, Karlshamns kommun, tisdagen den 27 januari 2009, Mörrumssalen, Rådhuset
Ärende: Yttrande över rapporten Energi- och klimatstrategi för Blekinge län Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att med godkännande överlämna förslaget till yttrande till länsstyrelsen. Bakgrund: Kommunens politiske samordnare för hållbar utveckling, har överlämnat förslag till yttrande över länsstyrelsens förslag till energi- och klimatstrategi för Blekinge län. I yttrandet säger Karlshamns kommun bland annat; "Karlshamns kommun ser positivt på samverkan mellan olika aktörer om energi- och klimatfrågor i länet. Det är då angeläget med arenor, kunskapsunderlag och väl förankrade riktlinjer i form av lokala och länsövergripande strategier och program. Den nu aktuella strategin kommer att spela en sådan viktig roll. Strategin har som syfte att minska klimatförändringarna, främja energiomställningen, öka andelen förnybar energi, främja energieffektivisering och främja effektivare transportsystem.
Ärende: Yttrande över slutrapporten från klimatrapportörerna "Politik för en ny balanspunkt"Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att med godkännande överlämna förslaget till yttrande till Region Blekinge. Bakgrund: I yttrandet anger Karlshamns kommun bland annat viljeinriktningen för Karlshamn:

  • Utgöra ett utpekat kluster i Östersjöområdet där möjligheter ges att utveckla för området nya alternativa energilösningar
  • Vara en verktygslåda i Östersjöområdet för att effektivisera traditionella energilösningar och komplettera med fokus på förnyelsebar energi
  • Utgöra en för regionen väsentlig knutpunkt inom hantering av biomassa och annan bränslehantering
I yttrandet vill Karlshamns kommun att Region Blekinge väger in de möjligheter som finns vad gäller återvinning av energi och biogas ur avfall. "Här kan kommunerna i Västra Blekinge peka på de möjligheter som ges vad gäller produktion av biogas ur hushållsavfallet", säger Karlshamns kommun vidare i yttrandet.
Ärende: Kommentar över resultat av enkät avseende robusthet i kommunalteknisk försörjning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att med hänvisning till krisberedskapsmyndighetens resultat av enkäten och kompletteringar, med godkännande lägga ärendet till handlingarna. Bakgrund: Under 2007 genomfördes en enkät över robustheten i kommunalteknisk försörjning. Undersökningen har omfattat områden som VA-försörjning, fjärr- och närvärme, lokal elförsörjning, reservkraft till prioriterade fastigheter (ex särskilda boenden). Utifrån resultatet av undersökningen anses Karlshamns kommun ha god robusthet inom områdena Va-försörjning och reservkraft, godtagbar robusthet inom områdena fjärr- och närvärme samt lokal elförsörjning. När det gäller stationär eller mobil reservkraft till prioriterade fastigheter (centralkök, värmestugor, driftcentraler, förråd, verkstäder etc), anses robustheten vara bristfällig. Efter det att enkätundersökningen genomfördes har förbättrande åtgärder vidtagits inom de områden som har ansetts vara bristfälliga och godtagbara. Bland annat är samtliga särskilda boenden i dag förberedda med reservkraft för cirkulationspump och tillagningskök utrustade med reservkraft.
Ärende: Upphandlingsenhetens medverkan vid anbudsöppning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att utöka kretsen behöriga anbudsöppnare med upphandlingschefen och upphandlarna. Bakgrund: För att kommunstyrelsen ska få tillgång till den experthjälp som upphandlingsenheten utgör i samband med öppnandet av anbud, har kommunsekreteraren föreslagit att kretsen av anbudsöppnare utökas med upphandlingschefen och upphandlarna.
Övriga ärende Motion om äventyrsbad Upphandling kommunikationstjänster Motion om verksamhetsstyrning
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93