Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsen, Karlshamns kommun, tisdagen den 19 maj 2009, Asarumssalen, Rådhuset

Ärende: Cykelturistleden Sydostleden - avsiktsförklaring Kommunstyrelsen beslutar att godkänna avsiktsförklaringen. Bakgrund: De regionala turistorganisationerna i Skåne, Blekinge och Småland har i samverkan med nio kommuner och Vägverket tagit fram ett förslag till cykelturistleden "Sydostledens" dragning, investeringsbehov och turistiska förutsättningar. Karlshamns kommun föreslås godkänna avsiktsförklaring att gå vidare i planeringen för en gemensam cykelturistled, under förutsättning att de övriga åtta kommunerna avser göra detsamma, samt att kommunen ser positivt på en gemensam projektorganisation och finansiering bland annat genom strukturfonderna.
Ärende: Tilläggsanslag för ferieplatser 2009 Kommunstyrelsen beslutar att museiföreningen får ett anslag på 155~000 kronor med finansiering av kommunstyrelsens anslag till förfogande 2009, att uppdra åt kommundirektören att utreda hur kommunens olika stöd till museiföreningen kan samordnas. Bakgrund: Föreningen Karlshamns Museum ansöker i skrivelse om ett anslag på 155~000 kronor till personalkostnader för sommarungdomar på Karlshamns Museum, Sjöfartsmuseet och Skottsbergska gården.
Ärende: Ny detaljplan för Väggabadet och för nytt kallbadshus Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att uppdra åt byggnadsnämnden att upprätta detaljplan för Väggabadet inklusive nytt kallbadhus och att kostnaden för detaljplanen, 250~000 kronor, finansieras via kommunfullmäktiges konto för oförutsedda behov 2009. Bakgrund: Teknik- och fritidsnämnden har begärt att en ny detaljplan upprättas för Väggabadet. Avsikten är att denna även ska inrymma ett nytt kallbadhus. Stadsarkitekten har tagit fram tre alternativa områden för planläggningen som i princip endast skiljer sig åt genom att området med den befintliga parkeringsplatsen ingår i två av dessa.
Ärende: Parkeringsplatser på Vattentorget 2 i Karlshamn, utredning om gatufrågan Kommunstyrelsen beslutar att inte låta Bostadsrättsföreningen Vattentorget köpa den allmänna parkeringsplatsen på Vattentorget i kvarteret Skåne, att bibehålla befintlig körriktning på Västra Långgatan delen Södra Fogdelyckegatan-Norra Fogdelyckegatan. Bakgrund: Skrivelse med anhållan om att köpa en del av kvarteret Skåne, delen Vattentorget 2 med tillhörande parkeringar, har inkommit från bostadsrättsföreningen Vattentorget. Skrivelse har även inkommit med synpunkter avseende trafik- och parkeringssituationen i området. Teknik- och fritidsnämnden har uppdragit åt samhällsbyggnadsförvaltningen att genomföra en utredning om trafik- och parkeringssituationen i området. Trafikingenjören konstaterar dels att det finns ett stort behov av allmänna parkeringsplatser i området och dels att det inte är lämpligt att ändra trafikriktningen på Västra Långgatan.
Ärende: Bidrag för Nyföretagarcentrums verksamhet 2009 Kommunstyrelsen beslutar att bifalla Nyföretagarcentrums ansökan om stöd för verksamheten för 2009 och att bidraget finansieras med 150~000 kronor inom ramen för näringslivsenhetens budget 2009. Bakgrund: Nyföretagarcentrum i Carlshamn (NFC) har ansökt om ett bidrag på 150~000 kronor för verksamheten under 2009. Karlshamns kommun har under 2006 bidragit med 81~250 kronor och 70~180 kronor under 2007 samt 150~000 kronor under 2008.
Ärende: Yttrande över komplettering av ansökan från Bergkvara Buss AB om tillstånd till allmän kameraövervakning Kommunstyrelsen beslutar att Karlshamns kommun, med hänvisning till vad som har redovisats i ansökan, inte har något att erinra mot att Bergkvara Buss AB beviljas tillstånd utökar kameraövervakningen till att omfatta hela dygnet på busslinjerna 250, 310, 330, 350, 630 och 635. Bolaget beviljas vidare tillstånd att bedriva kameraövervakning under hela dygnet i de bussar som trafikerar linjerna 311 och 370. Bakgrund: Bergkvara Buss AB har ansökt hos länsstyrelsen om komplettering av ansökan om tillstånd för allmän kameraövervakning på bussar som trafikerar linjer i Blekinge.
Ärende: Yttrande över ansökan från Landstinget Blekinge om tillstånd till allmän kameraövervakning Kommunstyrelsen beslutar att Karlshamns kommun, med hänvisning till vad som har redovisats i ansökan med tillhörande ritningar, inte har något att erinra mot att Blekingesjukhuset i Karlshamn beviljas tillstånd att kameraövervaka de båda entréerna till röntgenavdelningen. Bakgrund: Landstinget Blekinge har ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd för uppsättning av övervakningskameror på röntgenavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn.
Ärende: Aktualisering av Karlshamns kommuns internationella program Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta Internationellt program för Karlshamns kommun. Bakgrund: Kommunfullmäktige antog i februari 1998 ett internationellt program för Karlshamns kommun. I juni 2001 antog fullmäktige en EU-strategi. I juni 2006 beslutade man att sammanföra och vidareutveckla dessa dokument genom antagande av ett nytt internationellt program.
Ärende: Uppdrag att ta fram ett underlag för beslut om uppförandet av ett biblioteks- och kulturhus Kommunstyrelsen beslutar:

  • Att en styrgrupp inrättas för att leda utredningsarbetet och ta fram motiv och förslag till beslutsunderlag för eventuellt uppförande av ett biblioteks- och kulturhus.
  • Att en projektgrupp bildas enligt förslaget och leds av kommundirektören, med uppgift att ta fram ett förslag till projektutformning för ett nytt biblioteks- och kulturhus som ska innehålla idé och verksamhet, lokalprogram, teknikprogram och gestaltningsprogram. En medborgardialog ska också genomföras i samband med uppdraget.
  • Att det reserveras 400~000 kronor för utredningsuppdraget och finansieras ur kommunstyrelsens konto för strategisk utveckling.
  • Att uppdraget slutredovisas senast i mars 2010.
Bakgrund: I den gemensamma politiska plattformen för mandatperioden 2007-2010 uttrycks en tydlig viljeinriktning att under perioden presentera ett förslag till ett nytt bibliotek och lokaler för konsthall. Syftet är att stärka kulturverksamheten i kommunen. Den politiska koalitionen föreslår i en skrivelse att en styrgrupp inrättas för att leda utredningsarbetet och ta fram förslag till beslutsunderlag för byggnation av ett biblioteks- och kulturhus. En projektgrupp bildas för att ta fram ett förslag på projektutformning. Medborgarnas och kulturföreningarnas synpunkter och engagemang ska tas tillvara i detta arbete.
Ärende: Förslag till revidering för BRÅ:s organisation Kommunstyrelsen beslutar att anta förslag till revidering för BRÅ:s organisation. Bakgrund: 2002 beslutade kommunstyrelsen om en ny organisation för det brottsförebyggande arbetet i Karlshamn. Den beslutande organisationen har till vissa delar förändrats och därför föreslås en ny organisation för BRÅ. En styrgrupp bildas med följande sammansättning:
  • En ledamot från kommunstyrelsen (ordf)
  • Fyra ordföranden som representerar de tre förvaltningsområdena; bus-nämnden, gymnasienämnden, socialnämnden och teknik- och fritidsnämnden
  • Tre förvaltningschefer
  • Representant från polisen
  • Till rådet adjungeras tjänstemannastöd vid behov.
Ärende: Kolleviks Camping - förlängning av avtal med arrendator Kommunstyrelsen beslutar att förlänga befintligt avtal med Marianne Janrell avseende driften av Kolleviks Camping, vice värdskapet för Karlshamns kommuns fritidsstugor inom Kolleviks semesterby samt arrendet av kiosk och servicerörelse med ett år på oförändrade villkor. Bakgrund: Sedan 2007 ligger ansvaret för driften av Långasjönäs Camping på näringslivsenheten, turistbyrån. I Kollevik finns ett arrendeavtal med en entreprenör som är femårigt med option på ytterligare två år. 2009 är sista optionsåret.
Ärende: Detaljplan för Stenbackaskolan, del av Asarum 3:2 - samråd Kommunstyrelsen beslutar att i nuläget inte ha någon erinran mot planförslaget. Bakgrund: Under tiden 4 maj-8 juni pågår samråd kring förslag till detaljplan för Stenbackaskolan, del av Asarum 3:2. Karlshamns kommuns utbildningsförvaltning planerar att bygga om Stenbackaskolan och därmed inkommit med en beställning av detaljplaneändring. Planens syfte är att ersätta del av gällande äldre detaljplan för att anpassa planförhållandena till dagens situation. Planen syftar vidare till att möjliggöra byggnation av en ny högstadieskola på befintlig tomt.
Ärende: Motion om ny detaljplan för Mörrum Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad med hänvisning till vad byggnadsnämnden har framfört i ärendet. Bakgrund: I en motion till kommunfullmäktige föreslår fullmäktigeledamoten Marco Gustafsson, (c), att byggnadsnämnden snarast ska påbörja planläggandet av ett nytt bostadsområde i Mörrum. Motionen har remitterats till byggnadsnämnden för yttrande. Byggnadsnämnden svarar i sitt yttrande att det i översiktsplanen redogörs för fyra nya utvecklingsområden för bostadsändamål i Mörrum:
  • Kastanjegården, nära centrum
  • Jeppahalla-Höralyckan, nordväst om centrum
  • Mellanbäcksvägen-Svängstavägen, norr om centrum
  • Hästaryd, nordöst om centrum
  • Byggnadsnämnden vill samtidigt påpeka att det i dagsläget finns elva lediga tomter i ett planlagt område längs Ång- och Dressinvägen där vatten och avlopp finns framdraget. Öster om detta område finns ytterligare ett område planlagt för bostäder, där vägen inte är utbyggd.
Övriga ärende Ekonomisk månadsrapport Yttrande över medborgarförslag om borttagande av löneskillnader mellan kvinnor och män Personalkostnadsökningar 2009 Instruktion till ombud vid ordinarie bolagsstämma i Västblekinge Miljö AB Instruktion till ombud vid ordinarie föreningsstämma i Energikontor Sydost AB Årsredovisning 2008 för Energikontor Sydost AB
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93