Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsen, Karlshamns kommun, tisdagen den 17 februari 2009, Asarumssalen, Rådhuset

Ärende: Yttrande över förslag till energi- och klimatstrategi för Blekinge län Kommunstyrelsen beslutar att med godkännande överlämna yttrandet till länsstyrelssen. Bakgrund: Kommunens politiske samordnare för hållbar utveckling, har överlämnat förslag till yttrande över länsstyrelsens förslag till energi- och klimatstrategi för Blekinge län. I yttrandet säger Karlshamns kommun bland annat; "Karlshamns kommun ser positivt på samverkan mellan olika aktörer om energi- och klimatfrågor i länet. Det är då angeläget med arenor, kunskapsunderlag och väl förankrade riktlinjer i form av lokala och länsövergripande strategier och program. Den nu aktuella strategin kommer att spela en sådan viktig roll. Strategin har som syfte att minska klimatförändringarna, främja energiomställningen, öka andelen förnybar energi, främja energieffektivisering och främja effektivare transportsystem.
Ärende: Yttrande över Region Blekinges klimatrapport Politik för en ny balanspunkt Kommunstyrelsen beslutar att med godkännande överlämna yttrandet till Region Blekinge. Bakgrund: I yttrandet anger Karlshamns kommun bland annat viljeinriktningen för Karlshamn:~

  • Utgöra ett utpekat kluster i Östersjöområdet där möjligheter ges att utveckla för området nya alternativa energilösningar
  • Vara en verktygslåda i Östersjöområdet för att effektivisera traditionella energilösningar och komplettera med fokus på förnyelsebar energi
  • Utgöra en för regionen väsentlig knutpunkt inom hantering av biomassa och annan bränslehantering
I yttrandet vill Karlshamns kommun att Region Blekinge väger in de möjligheter som finns vad gäller återvinning av energi och biogas ur avfall. "Här kan kommunerna i Västra Blekinge peka på de möjligheter som ges vad gäller produktion av biogas ur hushållsavfallet", säger Karlshamns kommun vidare i yttrandet.
Ärende: Kommentar över resultat av enkät avseende robusthet i kommunalteknisk försörjning Kommunstyrelsen beslutar att med hänvisning till krisberedskapsmyndighetens resultat av enkäten och gjorda kompletteringar med godkännande lägga ärendet till handlingarna. Bakgrund: Under 2007 genomfördes en enkät över robustheten i kommunalteknisk försörjning. Undersökningen har omfattat områden som VA-försörjning, fjärr- och närvärme, lokal elförsörjning, reservkraft till prioriterade fastigheter (ex särskilda boenden). Utifrån resultatet av undersökningen anses Karlshamns kommun ha god robusthet inom områdena Va-försörjning och reservkraft, godtagbar robusthet inom områdena fjärr- och närvärme samt lokal elförsörjning. När det gäller stationär eller mobil reservkraft till prioriterade fastigheter (centralkök, värmestugor, driftcentraler, förråd, verkstäder etc), anses robustheten vara bristfällig. Efter det att enkätundersökningen genomfördes har förbättrande åtgärder vidtagits inom de områden som har ansetts vara bristfälliga och godtagbara. Bland annat är samtliga särskilda boenden i dag förberedda med reservkraft för cirkulationspump och tillagningskök utrustade med reservkraft.
Ärende: Upphandlingsenhetens medverkan vid anbudsöppning på förvaltningar Kommunstyrelsen beslutar att utöka kretsen anbudsöppnare med upphandlingschefen och upphandlarna. Bakgrund: Bakgrund: För att kommunstyrelsen ska få tillgång till den experthjälp som upphandlingsenheten utgör i samband med öppnandet av anbud, har kommunsekreteraren föreslagit att kretsen av anbudsöppnare utökas med upphandlingschefen och upphandlarna.
Ärende: Motion om äventyrsbad i Väggabadet Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till teknik- och fritidsnämndens yttrande anse motionen besvarad. Bakgrund: I en motion föreslår fullmäktigeledamoten Stig Werner (sd) kommunfullmäktige besluta att utreda möjligheterna för att utveckla Väggaanläggningen till en enklare form av äventyrsbad. Motionen har remitterats till teknik- och fritidsnämnden för yttrande. Nämnden har tidigare lagt inriktningen för den ombyggnad som planeras för den ombyggnad som planeras för Väggabadet. Av den framgår att vissa delar kommer att inriktas mot ett äventyrsbad. Teknik- och fritidsnämnden föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
Ärende: Drift av Långasjönäs respektive Kolleviks stug- och campingområde Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:
  • Att godkänna föreslagen strategi
  • Att ge byggnadsnämnden i uppdrag att upprätta detaljplan för de båda aktuella stug- och campingområdena med målet att antagande ska föreligga 2009
  • Att kostnaden för båda detaljplanerna, det vill säga 515~000 kronor, finansieras via kommunstyrelsens anslag för strategisk utveckling 2009
  • Att ge teknik- och fritidsnämnden i uppdrag att biträda byggnadsnämnden i planprocessen genom att förse detaljplanernas genomförandebeskrivningar med en tydlig strategi för vatten- och avlopp som visar kommunens bedömning om framtida VA-försörjning
  • Att under hösten 2009 uppdra åt kommunstyrelsen att diskutera och besluta om nästa steg i strategin efter detaljplaneprocessen
  • Att fram till dess att formerna för framtida drift slutligen avgjorts, besluta att de båda aktuella anläggningarna ska drivas vidare under kommunstyrelsens ansvar.
Bakgrund: Vid olika tillfällen under de senaste åren har politiska diskussioner förts i rubricerat ärende. De aktuella områdena har nu studerats på tjänstemannanivå och beslutsunderlag har sammanställts. Underlagen har överlämnats till den politiska koalitionen för bedömning och vidare åtgärder. Den politiska koalitionen har i skrivelse föreslagit en strategi och projektplan vad gäller den framtida driften av kommunens camping och stugområden i Långasjönäs och Kollevik.
Ärende: Utbyggnad av regional fjärrvärme till Olofström Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna att Karlshamn Energi AB tecknar avtal med Olofströms Kraft AB om regional fjärrvärmeledning. Bakgrund: Karlshamn Energi AB avser att teckna avtal med Olofströms Kraft AB avseende värmeleveranser till bland annat Volvo i Olofström. Bolaget ser en möjlighet att genom utbyggnad av ledningsnätet leverera fjärrvärme med Södra Cell:s överskottsvärme som värmekälla. Som grund för sitt ställningstagande har bolaget gjort en förstudie för att analysera projektets nytta, risker och ekonomiska förutsättningar. Stadsvapnet har beslutat att tillstyrka att Karlshamn Energi AB tecknar avtal med Olofströms Kraft om regional fjärrvärmeledning och att överlämna ärendet till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige.
Ärende: Utveckling av bostäder för äldre i Karlshamns kommun Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ge omsorgsnämnden i uppdrag att upprätta överenskommelse med Karlshamnsbostäder AB om hur förändringen i enlighet med förslaget ska genomföras. Bakgrund: Efter samråd med representanter för omsorgsnämnden och Karlshamnsbostäder har en strategi för samverkan kring fortsatt utveckling av bostäder för äldre tagits fram. Den politiska koalitionen föreslår att lägenhter på Gustavsborgsområdet (Matrosgatan 18) och i anslutning till Eklunden (Trensumsvägen 2b) som ägs av Karlshamnsbostäder, ändras om till bostäder för äldre, så kallade seniorbostäder. Detta enligt den boendetrappa som finns i kommunfullmäktiges beslut från april 2006.
Ärende: Yttrande över samråd vindkraftverk "Tokaryd"Kommunstyrelsen beslutar att med godkännande överlämna miljö- och säkerhetssamordnarens yttrande och att denna paragraf förklaras för omedelbart justerad. Bakgrund: Vindkraft AB och Eolus Vind AB har översänt rubricerad samrådshandling för kommunstyrelsens yttrande. Totalt planeras 23 vindkraftverk uteslutande placerade i Ronneby kommun, men i direkt anslutning till kommungränsen till Karlshamn. Samrådshandlingen har översänts till byggnadsnämnden och Miljöförbundet Blekinge Väst. Kommunstyrelsens principiella inställning är att man är positiv till förnyelsebara energikällor. Kommunstyrelsen anser dock att det är av största betydelse att de planerade vindkraftverken inte negativt påverkar det riksintresse som finns i Karlshamns kommun, och anser vidare konfliktrisken mellan riksintresset och de närmast belägna vindkraftverken ytterligare behöver utredas.
Ärende: Kraftsamling Sydostlänken Kommunstyrelsen beslutar att Karlshamns kommun deltar i projektet och att anslå 40~000 kronor ur kommunstyrelsens konto för strategisk utveckling/näringsliv. Bakgrund: Målet är att Sydostlänken ska prioriteras i statens kommande plan för infrastrukturen. Tekniskt och ekonomiskt underlag har tagits fram. I Kraftsamling Sydostlänken ingår företagsledarna för IKEA AB, Volvo och Karlshamns Hamn. Dessutom ingår kommunalråden i de fyra kommunerna Älmhult, Osby, Olofström och Karlshamn. Kostnaden för projektet är 280~000 kronor fördelat på de sju intressenterna, därav 40~000 kronor per kommun och resten från de deltagande företagen.
Ärende: Utvärdering av Miljöförbundet Blekinge Väst - utredning Kommunstyrelsen beslutar att för Blekinge Västs räkning upphandla en utredning som ska utvärdera Miljöförbundet Blekinge Väst utifrån det beskrivna ändamålet med förbundet som angivet i förbundsordningen, vidare att anvisa Karlshamns andel, 76~000 kronor, ur kommunstyrelsens utredningskonto. Bakgrund: Blekinge Väst, samverkansgruppen, har beslutat att ge de tre kommuncheferna i uppdrag att utse Karlshamns kommun kommundirektör som beställarrepresentant för följande uppdrag; Att upphandla en utrednings som ska utvärdera Miljöförbundet Blekinge Väst utifrån det beskrivna ändamålet med förbundet som angivet i förbundsordningen. Kostnaden delas mellan medlemskommunerna för Miljöförbundet. En lägesrapport ska föreläggas Blekinge Väst vid sammanträdet den 23 mars 2009. De tre kommunerna i Blekinge Väst är uppdragsgivare. Karlshamns kommundirektör är beställarrepresentant.
Ärende: Samverkan mellan, alternativt sammanslagning, av Miljöförbundet Blekinge Väst och Räddningstjänsten Västra Blekinge - utredning Kommunstyrelsen beslutar att godkänna att förutsättningarna för samverkan mellan alternativt sammanslagning av Miljöförbundet Blekinge Väst och Räddningstjänsten Västra Blekinge utreds. Bakgrund: Räddningstjänstförbundet har tagit initiativet till att en utredning görs över möjligheterna att öka samverkan mellan, alternativt slå ihop, Räddningstjänstförbundet och Miljöförbundet. Blekinge Väst, Samverkansgruppen, har beslutat att ge de tre kommuncheferna i uppdrag att utse Karlshamns kommuns kommundirektör som beställarrepresentant för döljande uppdrag: Att upphandla en utredning som ska klarlägga förutsättningarna för ett utökat samarbete, alternativt samgående, mellan Räddningstjänsten Västra Blekinge och Miljöförbundet Blekinge Väst. Kostnaden för utredningen ska Räddningstjänstförbundet svara för. En lägesrapport ska föreläggas Blekinge Väst vid sammanträdet den 23 mars 2009. De tre kommunerna i Blekinge Väst är uppdragsgivare. Karlshamns kommuns kommundirektör är beställarrepresentant för uppdraget.
Övriga ärende Motion om verksamhetsstyrning Kommunstyrelsens bokslut 2008 Verksamhetsberättelse 2008, Karlshamns kommuns säkerhetsgrupp Överföring av arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschef Motion om rätt till heltid och möjlighet till deltid Motion om att erbjuda tillsvidareanställda att leasa miljöbilar genom löneavdrag Försäljning av fastigheten Västerås 2 Rapport angående byggprojekt Gustavsborg
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93