Följ Karlshamns kommun

Årets unga kulturstipendiat är utsedd

Pressmeddelande   •   Jul 05, 2018 07:15 CEST

Dirigenten och organisten Martin Arpåker är årets unga kulturstipendiat!

”Med gedigen utbildning i bagaget och med strävan efter perfektion arbetar Martin främst med kyrkans musik men också som framgångsrik frilansande dirigent, körledare och sångare såväl i Sverige som utomlands.”

Så lyder juryns motivering till att Martin Arpåker får 2018 års kulturstipendium för unga från Karlshamns musik- och teaterfond. Stipendiet är på 10 000 kr och kommer att delas ut under högtidliga former på stora scenen under Östersjöfestivalen, torsdagen den 19/7 efter invigningen.

Fakta om Martin:
Martin Arpåker är född (1990) och uppvuxen i Karlshamn. Idag är han verksam som försteorganist och körledare i S.t Petri kyrka i Malmö. Där står han för musikverksamheten tillsammans med två andra musikkollegor.

Vid 6 års ålder började han sin musikaliska bana på Karlshamns kommunala musikskola med att spela violin. Under sin uppväxt har han varit aktiv i bland annat Karlshamns Musiksällskap, Karlshamns Scoutmusikkår, Carl-Gustafs Motettkör och Karlshamns Kammarkör. Han har även spelat Blekingsk folkmusik i Karlshamns folkliga musikgrupp och mottog 2011 utmärkelsen Riksspelman för troget traditionsspel av Blekingsk folkmusik. Mellan 2011-2017 var han konstnärlig ledare och dirigent för Karlshamns Wind Ensemble och Karlshamn Wind Orchestra.

På invigningskonserten för Östersjöfestivalen 2017 uppträdde Karlshamn Wind Orchestra med Martin som dirigent.

Med hjälp av stipendiet kommer Martin fortbilda sig inom körkonsten och förkovra sig mer inom den engelska och franska körkonsten.

Fakta om fonden:
Fonden har sitt ursprung i Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden.

Unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat söka stipendiet på 10 000 kronor. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, exempelvis genom utbildning. Juryn som utsett årets stipendiat består av ordförande och vice ordförande i Kulturnämnden samt representanter från Kultur Karlshamn.

För mer information kontakta: Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare Kultur Karlshamn, tel. 0454-812 36.