Gå direkt till innehåll
​Årets smakfest har mycket spännande på menyn

Pressmeddelande -

​Årets smakfest har mycket spännande på menyn

Smakfesten, som sedan förra året är ett nytt inslag i Karlshamns traditionella Östersjöfestival, kommer även i år att fokusera på lokalproducerat, kvalitet, hållbarhet och kärlek till maten. I år höjs dock ribban ytterligare och några spännande nyheter tillkommer.

– Förra året lyckades vi skapa en unik atmosfär för Blekinge där vi sneglat på Streetfoodkulturen i både Köpenhamn och London. I år kommer vi att ta det ännu längre, säger Elin Sandelius, projektledare för Smakfesten.

Syftet med Smakfesten är att lyfta den Blekingska matkulturen och dess aktörer, att skapa en mötesplats kring mat och dryck som passar alla besökare.

– I år höjer vi kvaliteten och antalet på våra foodtrucks. Det räcker inte med att bara servera mat, det måste vara vällagat, hållbart och ha högsta kvalitet på råvarorna - därför får vi hit Sveriges bästa foodtrucks, säger Elin Sandelius.

I Friends & Flavors tältet serveras öl och vin från lokala microbryggerier och lokala vinimportörer/tillverkare. Hela hamnplanen vid Näsviken fungerar som en enda stor foodcourt där man kan handla var man vill och sitta var man vill och äta.

– På scenen kommer vi att fortsätta bjuda på en blandad underhållning med fokus på mat, säger Elin.

Liksom förra året är Jesper "Mitt i maten" Aspegren konferencier och bokad är också Sveriges meste mästerkock Tareq Taylor som bjuder på matunderhållning av högsta klass. Även i år blir det kockdueller, spännande matmöten, lokala matkändisar, stipendieutdelninger och mycket mer som bjuds från torsdag till lördag.

Smakfesten inleds med daglig morgonyoga

Årets stora nyhet är att Smakfesten ska erbjuda morgonyoga, festivalens nyttigaste frukost och därtill någon inspiratör som pratar lite om träning och hälsa i tältet i Näsviken.

– Satsningen på morgonyoga och frukost tycker jag är spännande. Det är något nytt för hela festivalen. Tältet står ju bara där, miljön är fantastisk och kan man starta en festivaldag bättre än med lite hälsoprofil, säger Elin.

Smakfesten satsar också i år extra på att fylla saluhallen med matproducenter och matprodukter av högsta kvalitet.

– Vi hoppas att vi får än fler Blekingska aktörer än förra året. Vi ska visa upp det bästa som Blekinge har och sen fyller vi på med inbjudna matproducenter från både Polen, Litauen, Skåne och Kronoberg. Vi kommer också att jobba på att försöka få till lite workshops inom matlagning, återbruk, odling med mera, säger Elin.

Förväntningarna inför årets Smakfest är höga från både inblandade aktörer och besökare.

– Smakfesten blev så lyckad förra året och förväntningarna är nog högre i år, men med alla samarbetspartner så kommer vi att överträffa fjolårets fest! Det känns väldigt roligt att så många lokala aktörer är engagerade och vill vara med. Tillsammans lyfter vi Karlshamn och Blekinge! Jag är otroligt stolt över att få vara en del av festivalteamet och få jobba med och utveckla Östersjöfestivalen, avslutar Elin Sandelius.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93