Följ Karlshamns kommun

Årets ledare- och kulturstipendiat utsedda

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2017 13:34 CEST

Det är Alexander Petersson, tränare i Mörrums GoIS Bordtennisklubb och Fotbollsklubb, som tilldelats årets stipendium för unga ledare inom kultur och idrott. Den lokala musikern och skådespelaren Anna Melander får 2017 års kulturstipendium för unga från ”Karlshamns musik- och teaterfond”. Stipendiaterna tar emot 10 000 kronor vardera vid en ceremoni under invigningen av Östersjöfestivalen.

Under jubileumsåret 2014 instiftade Karlshamns kommun ett stipendium riktat till unga ledare inom kultur- och idrottsrörelsen. Ledaren ska vara mellan 18-28 år och ha ett ledaruppdrag inom idrotts- eller kulturföreningarna i kommunen. Personen ska ha utmärkt sig, visat stort engagemang, ha ett gott ledarskap och vara en god förebild för föreningslivet. Dessa egenskaper och kriterier visade sig stämma in bra på Alexander Petersson, tränare i Mörrums GoIS Bordtennisklubb och Mörrums GoIS Fotbollsklubb.

Stipendiet är på 10 000 kr och kommer att delas ut på Stora Scenen i samband med invigningen av Östersjöfestivalen torsdagen den 20 juli, cirka klockan 20.30.

Delegationen för utdelning av Karlshamns kommuns stipendium för unga ledare består av presidierna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, fritidsnämnden och kulturnämnden. 

Delegationens motivering:

”Genom sin drivkraft för ungdomsidrotten har Alexander återupplivat ungdomsverksamheten i Mörrums GoIS Bordtennisklubb som nu går mot en ljusare framtid. Engagemanget som Alexander visar både genom sitt administrativa arbete och som tränare gör honom till en lysande förebild för föreningslivet i Mörrum.”

Det är fjärde året i rad som kommunen delar ut stipendiet som förra året gick till Lisa Carlsson, ungdomsledare i Karlshamns Ridklubb. Tidigare stipendiater är Matilda Johansson, lagkapten och mittback i IFK Karlshamn, och Povel Andersson, ungdomsledare på Teatersmedjan.

För mer information kontakta: Alexander Petersson, mobil 0723-16 87 00 (efter kl. 17) och Andreas Saleskog, fritidsnämndens ordförande, på 0739-45 81 49.

__________________________________________________________________________________________

Musikern och skådespelaren Anna Melander är årets kulturstipendiat!

"Anna är en teatersmed med ett glödande intresse , stort engagemang och mångsidighet inom musik och teater. Hon har varit aktiv som ungdomsledare, skådespelare och musikskapare sedan barnsben och i år skriver Anna musiken till sommarteatern Ringaren från Notre Dame."

Så lyder juryns motivering till att Anna Melander får 2017 års kulturstipendium för unga från ”Karlshamns musik- och teaterfond”. Stipendiet är på 10.000 kronor och kommer att delas ut under högtidliga former på stora scenen under Östersjöfestivalen, torsdagen den 20/7 cirka klockan 20.30.

Fakta om fonden:

Fonden har sitt ursprung i ”Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond” som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden. I år har det på nytt blivit möjligt för nämnden att dela ut stipendiet. Annonsering har skett och unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat söka stipendiet på 10.000 kronor. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, exempelvis genom utbildning. Juryn som utsett årets stipendiat är kulturnämndens ordförande Lena Sandgren, vice ordförande Lena Häggblad och kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist.

Fakta om Anna: 

Anna Melander är född 1994 och bor i Asarum. Just nu arbetar hon som kompositör för årets Sommarteater, Ringaren från Notre Dame, på Kastellet och som skådespelare/musiker i Verateaterns kommande höstproduktion. Anna är uppvuxen i Karlshamn och har deltagit i stadens kulturliv sedan hon var 10 år. Hon har framförallt varit verksam i Teatersmedjan och deltagit i cirka 25 föreställningar både som musiker, skådespelare och sångpedagog. Under fyra år var hon teaterledare i en av föreningens barngrupper. I höst blir det tredje gången Anna är med i Verateaterns uppsättningar på restaurang &Vin. Som musiker och sångare framträder hon också på pubar, bröllop och fester. Anna kommer att fortsätta att jobba mot sitt mål att komma in på någon treårig utbildning inom teater och musik i Sverige och hoppas få arbeta med sin allra största passion även i framtiden.

Det är tredje gången stipendiet från ”Karlshamns musik- och teaterfond” delas ut i denna form. Tidigare har Niklas Holtne fått stipendiet 2011 och Anton Dahlrot 2016.

För mer information kontakta: Anna Melander, mobil 0768-65 85 11 och kultursamordnare

Pernilla Ekvall Liljeqvist på 0766-18 88 97.