Följ Karlshamns kommun

3D-tävling för skolelever

Pressmeddelande   •   Dec 07, 2015 07:00 CET

Nu höjs ribban för de elever som valt den digitala profilen på Norrevångskolan i Mörrum. Från att ha ritat och skrivit ut befintliga byggnader i skolans 3D-skrivare ska eleverna nu på uppdrag av kommunens stadsmiljöavdelning rita framtidens bebyggelse på hamnpiren.

Norrevångskolans framgångsrika samarbete med kommunens stadsmiljöavdelning tas ännu ett steg framåt.

– Förra terminen var uppgiften mer styrd då eleverna gjorde hus som finns i Mörrum, men nu ska de skapa något som inte finns och får friheten att göra som de vill, säger stadsarkitekt Emina Kovacic.

Eleverna har varit på stadsbyggnadskontoret och fått förklarat för sig vad de ska tänka på i sina i framtidsplaner för området från Hotel Carlshamn till de nybyggda husen längst ut på Östra piren.

– Det är bland annat höjda havsnivåer som man måste ta med i beräkningarna när man ritar detta framtidsprojekt som är mer komplext än det tidigare. Det blir mer bild, teknik och mer avancerad matte med skaluträkningar och geometriska figurer. Det krävs också mer samarbete i detta projekt eftersom de olika byggnaderna ska passa ihop, säger Per Ahlkvist, lärare för den digitala profilen på Norrevångskolan i Mörrum.

I framtidsprojektet kommer de sju eleverna att ha olika roller.

– En del ritar – Fernströmska villan, hamnkontoret och andra visonsbyggnader – medan andra är projektledare, säger Per.

I mars månad är det slutredovisning där eleverna kommer att få diplom och deras arbete ska bedömas av en jury bestående av några tjänstemän från stadsmiljöavdelningen, gata/park, fastighetsenheten och utbildningsförvaltningen.

– Vi kommer då också att dela ut en gemensam prissumma till alla deltagare för deras prestation, säger Emina, som ser samarbetet som ett demokratiprojekt där intresset för stadsbyggnad stärks.

Medierna bjuds in till presskonferens med Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun, och Per Ahlqvist och Mia Lägnert, ansvariga lärare för den digitala profilen på Norrevångskolan och de elever från årskurs 7-9 som går den digitala profilen 3D-design.

Datum: fredag den 11 december

Tid: 14:00

Plats:Sal 3B på Norrevångskolan i Mörrum

För mer information kontakta: stadsarkitekt Emina Kovacic på telefon 0702-66 62 07 eller lärarna Per Ahlkvist 070-697 95 59 och Mia Lägnert 070-513 27 29.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.